Doktor bakterie - hjärnan bakom mjältbrands- fallen?

Irakisk kvinna ligger bakom utvecklingen av Iraks biologiska stridsmedel

Hon kallas "doktor bakterie". Rihab Taha leder Saddam Husseins biovapenteam och kan vara hjärnan bakom mjältbrandsfallen.

Rihab Taha,  Doktor Bakterie  leder Saddam Husseins biovapenteam.
Rihab Taha, Doktor Bakterie leder Saddam Husseins biovapenteam.

Mjältbrandsskräcken sprider sig samtidigt som det spekuleras kring att det är Irak som ligger bakom. Det är internationellt känt att Irak har biologiska vapen. Och det är en kvinna som är hjärnan bakom Iraks utveckling av biologiska stridsmedel.

Hon heter Rihab Taha, är 45 år och har en femårig dotter.

Hon kallas också för ”doktor bakterie”.

– Jag tvivlar inte på att internationella terrorister är inblandade i mjältbrandsattackerna i Florida, New York och Washington. Och Irak är huvudmisstänkt som leverantör, säger Richard Spetzel, biovapenexpert som ledde FN-teamet som avslöjade Taha.

Testar gifter på människor

Spetzel tror att hon kan ligga bakom det som händer nu.

Rihab Taha studerade i Storbritannien och tog examen i biologi. När hon kom tillbaka till Irak ledde Taha ett lag som skapade bakterier som får offrens ögon att blöda och producerade en bakterie som gav bebisar dödlig diarré.

FN:s inspektörer tror att Taha testar sina gifter på mänskliga försökskaniner. 1995 erkände hon att en hemlig bakteriefabrik som satt upp nära Bagdad tillverkade mängder av mjältbrandsbakterier och bakterier som orsakar svår matförgiftning. Tillräckligt för att drabba miljoner människor.

Militärtjänstemän i Washington identifierade nyligen Taha som ledaren bakom Iraks program för biologiska vapen.

Doktor John Turner var en gång hennes biologilärare när hon studerade i England. Han sade till Londons Sunday Mirror att ”det är en stor chock, som att upptäcka att ens dotter gjort något fruktansvärt”.

Goda kontakter

Taha har goda kontakter med den politiska världen. Hennes man är den irakiske oljeministern Amir Rashid Ubaydi, som hjälper till med att leda landets relationer med FN:s vapeninspektörer.

Enligt en källa i underrättelsetjänsten har det varit en massrörelse av vapen till skyddade områden i norra och västra Irak.

– Hela innehållet i deras fabriker för kemiska vapen runt Bagdad har flyttats nattetid till specialbyggda bunkrar, sade källan till Sunday Telegraph.

Över åren har Irak producerat stora kvantiteter av flytande mjältbrandsbakterier som kan placeras i missilers stridsspetsar, säger FN:s inspektörer.

Det är känt att irakiska agenter tidvis träffar Usama bin Ladins anhängare.

Pernilla Fagerström

Publisert: