Här dog 102 hundar

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

19 poliser avlivade en hel kennel

1 av 4
EFTER MASSAKERN Här sköts 102 hundar ihjäl, 94 vuxna och åtta valpar. Före avlivningen fick de mat som preparerats med bedövningsmedel. Men grannar som bor en kilometer bort hörde vad som hände. "Skotten small hela tiden. Men det värsta var hundarnas ljud. De ylade inte, de skrek av dödsångest", säger närmaste grannen.

DOROTEA

När polisavspärrningarna tagits bort återstår bara blodpölarna som vittnar om massakern. Det var här 102 vanvårdade hundar avlivades i går eftermiddag sedan deras ägare brutit mot djurskyddslagen.

För att genomföra uppdraget krävdes 19 poliser beväpnade med tjänstepistol och hagelgevär.

Det brutala dramat som utspelades vid den lilla gården i den norrländska inlandskommunen Dorotea har många tragiska bottnar.

Redan för sex år sedan förbjöds den 55-årige mannen att ha hundar. Han bodde då längre söderut i landet och länsveterinären där konstaterade att mannen misskötte djuren gravt.

Länsrättsdomen överklagades. När också kammarrätten gick på samma linje flyttade mannen.

Bodde mitt i skogen

Han bosatte sig i ett litet hus beläget mitt i skogen. Här, omgiven av mörk igenvuxen skog med en kilometer till närmsta granne, trodde han att han skulle få ha sina hundar i fred.

Enligt vänner och bekanta levde mannen helt för sina djur.

- Han var sympatisk och trevlig men höll sig helst för sig själv med sina hundar, berättar en lokalbo.

Den 55-årige mannen har under många år varit bosatt i Norge. Det var där han utvecklade sitt stora intresse för hundspann och draghundar.

När han flyttade tillbaka till Sverige bosatte han sig i Norrland, där han började föda upp draghundar, siberian husky, och andra raser, bland annat vinthund, i större skala.

- Men han sålde såvitt jag vet aldrig några, i stället lät han dem föröka sig fritt och de blev därför bara fler och fler.

- Det är tragiskt att det skulle behöva sluta så här. Man tycker ju att hundarna skulle kunna tas om hand och omplaceras i stället.

Den 55-årige mannen har alltid ansett att han gett sina hundar en god omvårdnad. Han brukar påpeka att draghundar gillar att leva under hårda förhållanden.

Gick ute året runt

Men veterinärer som gjort besiktningar hos mannen har en annan åsikt. Djuren hölls inlåsta i mindre inhängnader i grupper på tio till femton djur. Där stod de sedan utomhus året runt och fick aldrig motion.

För att kunna föda alla sina djur åkte mannen till slakterier där han hämtade halvruttet slakteriavfall. Han är förtidspensionerad och har låg inkomst.

Över gårdsplanen framför det nedgångna och förfallna huset ligger en tung och kväljande stank av djurkadaver. Bakom huset finns ett berg av älghuvuden och älgklövar, marken inne i hundgårdarna är täckt av en blandning av ruttnat kött och avföring.

Nu finns där också dagsfärskt hundblod. För fem veckor sedan hann rättvisan i fatt mannen.

Regeringsrätten hade då avslagit hans begäran om prövning, vilket innebär att hundarna nu definitivt skulle bort.

Kunde inte räddas

- Hundarna var helt enkelt för vilda och misskötta för att kunna räddas, säger Percy Gustavsson, ansvarig jurist vid länsstyrelsen.

19 poliser, beväpnade med pistoler och hagelgevär fick i uppdrag att avliva hundarna.

Polisen hade rådgjort med veterinär om hur uppdraget skulle genomföras bäst och skonsammast för hundarna. Tidigt i går kom en polispatrull hem till mannen och förde honom till Umeå.

Därefter kom polismännen i flera bilar. Området spärrades av. Hundarna matades sedan med föda som preparerats med bedövningsmedel innan avlivningarna genomfördes.

Trots att närmaste grannarna bor en kilometer bort gick det inte att undvika att höra vad som pågick.

- Jag har själv två hundar och de kröp ihop och gömde sig med svansen mellan benen. Det var hemskt.

När hundmassakern var över hade 102 hundar avlivats, 94 vuxna och åtta valpar.

Djur & lagen

Thomas Gustafsson

Publicerad: