Professor: Hon ger företräde åt s-forskarna

Publicerad:
Uppdaterad:

Bo Rothstein anklagar Anita Gradin för att favorisera partivänner

1 av 2 | Foto: PRESSENS BILD
GÅR TILL ANGREPP Professor Bo Rothstein går till hårt angrepp mot socialdemokraten Anita Gradin, som han anser favoriserar sina politiska meningsfränder.

Professor Bo Rothstein anklagar förra EU-kommissionären Anita Gradin för att favorisera forskare som står socialdemokraterna nära.

En av dem är Olof Palmes äldste son Joakim.

- Det handlar om renodlad politisk korruption, säger Rothstein.

Den förra s-ministern och EU-kommissionären Anita Gradin är i dag styrelseordförande för statliga Fas, Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap.

I en artikel i tidningen Dagens Forskning går Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till hårt angrepp mot Fas.

Han menar att rådets huvudsekreterare Robert Erikson har utnyttjat sin ställning för att dra egna fördelar.

- Jag kan inte se annat än att det handlar om jäv, säger Rothstein till Aftonbladet.

Förra året inkom 47 programansökningar till Fas. Av de 7 som beviljades kom tre från forskare vid institutet för social forskning, Sofi, vid Stockholms universitet.

Får höga forskaranslag

Robert Erikson har tidigare haft en professur vid Sofi och ska till sommaren återgå till den tjänsten.

- Sofi är bra, men inte så bra att samtliga tre ansökningar därifrån ska beviljas. Sannolikheten för det är 0,2 promille, säger Bo Rothstein.

De tre forskarna - Joakim Palme, Johan Fritzell och Sten-Åke Stenberg - får anslag på 3,9 miljoner vardera under tre år.

"Partiforskning"

En av dem som ratades var Bo Rothstein.

- Jag har fått anslag av Fas tidigare så det handlar inte om att jag är sur. Men när skattemedel används till partiforskning måste jag reagera. Det är ingen hemlighet att Sofi bedriver forskning som utgår från en socialdemokratisk modell.

- Dessutom kan jag nämna att ingen av de tre forskarna har blivit citerade internationellt lika ofta som jag.

Anita Gradin har i egenskap av styrelseordförande klubbat anslagen till forskarna. Hon till-bakavisar Bo Rothsteins anklagelser.

- Han är sur över att inte ha fått pengar. Men eftersom han beskyller Robert Erikson för jäv har jag på eget initiativ bett justitiekanslern att titta på ärendet.

- Det är viktigt att en neutral person undersöker anklagelserna, inte minst för Robert Erikssons skull, säger Anita Gradin.

Vad säger du om Rothsteins anklagelser om politisk korruption?

- Skitsnack. Det skulle vara mig mycket främmande. Menar han att jag skulle sitta och se efter vad forskare har för partifärg?

Hans Österman

Publicerad: