50 bilar i mass- krock på E4:an

1 av 2 | Foto: VÄRSTA SERIEOLYCKAN i Stockholm på många år. Kombinationen regn och minusgrader förvandlade vägarna till isbanor. E4:an stängdes av i tre timmar efter krocken vid Vårby backe.
NYHETER

På bara ett ögonblick förvandlades E4:an till rena isgatan.

Bilisterna hann aldrig upptäcka faran och ett 50-tal bilar snurrade runt på vägen.

- Det här var det värsta jag sett, säger Rune Pelli på trafikpolisen i Stockholms län.

Enligt Niklas Sondell på SMHI i Norrköping krävs en kombination av extremt rent luft, tunna moln samt hög luftfuktighet för att underkylt regn ska falla när det är kallt. Nu sammanföll alla tre faktorerna.

För att göra det ännu svårare för bilisterna på E4 så var regnet mycket lokalt, och "gömde sig" bland den lätta snön som också föll.

- Det här är de värsta masskrockar i Stockholm som jag kan påminna mig. Seriekrockar på E4 är inte ovanliga, men inte med så här många fordon inblandade, säger Rune Pelli.

- Jag betraktar det som ett under att ingen fick sätta livet till. När stora långtradare kommer på driven sopar de med sig allt som står i deras väg.

Sträckan mellan Moraberg och Fredhäll, där krockarna inträffade, är mycket olycksbelastad.

Orsaken är vägens struktur med många backar, broar och öppna fält där vinden blåser in fukt från intilliggande vattendrag.

Vid tidpunkten för den första krocken i Moraberg var det för kallt för Vägverket att salta (minus 10 grader) men när temperaturen sedan steg till 4-5 minusgrader skickades saltbilarna ut i ett försök att få bukt med blixthalkan.

Knappt hann man börja sprida saltet förrän det small igen i Vårby backe.

- Det tar ett tag innan saltet verkar, säger Lasse Schillström på Vägverket. Dessutom är det speciellt besvärligt vid bron i Vårby där fukt kommer upp från vattnet under.

E4 stängdes av under närmare tre timmar på grund av alla krockar. Under tiden dirigerades fordonen in på mindre parallellvägar, med stora köer som följd. Först långt in på eftermiddagen började trafiken flyta normalt igen.

Gårdagens seriekrockar kommer att kosta försäkringsbolagen flera hundratusentals kronor i reparationer och ersättning till skadade. Ingen bil undkom skador.

Här är de halaste vägarna

Fem sätt att klara halkan

Sven-Anders Eriksson