Trissvinnare krävs på skatt i förväg

NYHETER

Tvingas betala skatt för hela vinsten som ska betalas ut under 25 år

SUNDSVALL

En man i Sundsvall gottade sig över att ha vunnit 15 000 kronor i månaden i 25 år på en Trisslott.

Men surt kom efter - skattmasen vill ha förmögenhetsskatt på hela vinsten, 4,5 miljoner, redan nu.

Ordföranden i den skattenämnd i Sundsvall som tagit beslutet vill inte svara på frågor utan bollar över till Björne Sjökvist, skattedirektör på rättsenheten på Riksskatteverket i Stockholm. Han säger:

– Vi är ganska övertygade om att lagen ska tolkas på det här sättet. Det är inga konstigheter i det här för vår del.

Sundsvallsbon måste nu betala in omkring 50 000 i förmögenhetsskatt. Om han överklagar till länsrätten och vinner där får han pengarna tillbaka, om inte är hans chans att överklaga ytterligare. Det är en process som kan ta många år.

Fordran på Svenska Spel

Skattemyndigheten anser, enligt Björne Sjökvist, att hela det belopp som mannen vunnit ska ses som en tillgång redan nu, trots att han inte kommer att ha fått hela vinsten förrän efter 25 år. Det är en fordran han har på Svenska Spel, helt enkelt.

Claes Tellman, informationschef på Svenska Spel, vet knappt vad han ska tro.

– Ska han skatta för pengar han inte har? undrar han och lovar att Svenska Spel ska ge mannen hjälp att överklaga till högsta instans om så behövs.

– Formellt sett kan vi inte göra något, det är ju ett ärende mellan vinnaren och skattemyndigheten. Men ärendet är av principiellt intresse för oss, säger Tellman.

Han suckar och säger att han säkert pratat med över 50 personer om saken sedan tidningarna i Sundsvall uppmärksammade det hela.

– Ingen begriper riktigt vad det handlar om.

Första kända fallet

Men Bjarne Sjökvist på RSV ser som sagt inga konstigheter. Och att det inte har förekommit några andra omskrivna fall under de sex år som systemet med månadsutbetalningar av storvinster (300 per år) har funnits, är inte heller märkligt.

Det krävs först att vinnarna uppger att de kammat hem en storvinst, och ganska få av dem betraktar förmodligen en vinst som betalas ut under många år som en tillgång de redan har.

Men det är inte givet att en storvinst, ens om den betalas ut direkt, innebär förmögenhetsskatt. Ensamstående får ha en sammanlagd förmögenhet om 1,5 miljoner innan det blir skatt, sambor 2 miljoner. Och en vinst kan ju delas av flera.

Vinsterna är befriade från inkomstskatt.

TT