DNA-test kan fälla Heléns mördare

NYHETER

Fynd från obduktionen avgörande

Tiden har hunnit ifatt tioåriga Helens mördare.

Nu räcker de spår polisen säkrat.

– Mängden räcker för att med dagens avancerade teknik få fram gärningsmannens DNA-profil, säger chefsåklagare Pär Anderson till Aftonbladet i dag.

Foto: Tioåriga Helén Nilsson hittades mördad 1989.

Utredare har i omgångar kämpat för att få fast den eller de som 1989 mördade och förgrep sig på Helén Nilsson, 10.

I dag – nästan 14 år senare – har polisen tagit ett nytt, viktigt steg i jakten. Polisen har hela tiden varit övertygad om att den eller de som våldtog flickan också är hennes mördare. Och nu slår Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) i Linköping att tillräckligt med sperma separerats ur vätskor från obduktionen för att en DNA-profil ska kunna tas fram.

Avancerad teknik

Pär Anderson, chefsåklagare i Kristianstad, leder förundersökningen. Han berättar i dag för Aftonbladet att det är den allt mer avancerade tekniken som nu gör det möjligt för polisen att skapa en DNA-profil.

Profilen kommer att tas fram i Storbritannien. DNA-testerna skickas till ett brittiskt laboratorium i april, men det är i dag svårt att säga när arbetet kan vara klart.

När profilen är skapad är det lätt att knyta en person till brotten. Polisen har tagit DNA-prover från flera av de som misstänkts för mordet och det kommer att gå att testa om mördaren finns bland dem.

Kusiner fortfarande misstänkta

Polisens hetaste spår de senaste åren var fjolårets gripande av två kusiner. Männen, som är 34 och 35 år gamla, är fortfarande misstänkta, men sitter inte längre häktade.

De två misstänkta DNA-testades. De jämförelser som gjordes förra året band dock inte männen till brottet.

Mattias Lundell, Pelle Tagesson