”Det är hemskt, folk far så illa”

avEva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:

Helene har en arbetsskada – sågar F-kassans nya regler

De är utförsäkrade och får vård.

Ändå nekas de sjukpenning – och måste gå till Arbetsförmedlingen.

Nu rasar läsarna mot Försäkringskassans nya regler:

– Det är fruktansvärt, man har börjat i helt fel ände, säger Helene Wifvesson Johansson, 45.

Foto: Foto: MATS SAMUELSSON
”DE SJUKA VILL ju jobba” Helene Wifvesson Johansson, 45, har en arbetsskada men ska börja jobba om ett par månader. ”De flesta sjuka vill ju arbeta, så det är bra att satsa på dem. Men sättet det genomförs på är helt fel”, säger hon.

Vid nyår utförsäkrades 16 000 personer eftersom deras sjukersättning eller sjukpenning gått ut. I stället ska de delta i arbetslivsintroduktion på Arbetsförmedlingen.

I undantagsfall kan sjukpenningen dock förlängas genom något som kallas ”sjukpenning i vissa fall”. Men som Aftonbladet avslöjade i går är reglerna stenhårda.

Strukit två exempel

Och reaktionerna blev starka efter artikeln. ”Hänsynslöst”, ”dumt” och ”orimligt” är några av läsarnas omdömen.

– Det är hemskt, folk far så illa. Man måste se till att det finns rehabilitering innan de slussas över till Arbetsförmedlingen, säger Helene Wifvesson Johansson från Växjö.

I dokumentet som Aftonbladet beskrev i går fanns flera fiktiva exempel. Men sedan vägledningen skrevs har Försäkringskassan strukit två av dem: Murat som fick avslag trots att han behövde sondmatning och Erika som brutit båda benen.

Vill ha vägledning

Exemplen togs bort eftersom handläggarna tyckte att de var för renodlade och saknade information från bland annat sjukintyg.

– De väckte fler frågor än svar. Vi vill ha vägledningar med bra exempel, säger försäkringsdirektör Svante Borg på Försäkringskassan.

Kvar är dock exemplet med Artur som får avslag trots att han får vård i hemmet tre timmar per dag. Och Aram som får avslag även om Försäkringskassan själv anser att han inte kan delta i introduktionen av hälsoskäl.

– Samtidigt är det uppenbart att man måste ta en mycket djup diskussion med läkaren om man kommer i närheten av ett sånt fall. Då räcker inte fyra ord i ett exempel, säger Svante Borg.

Men kan det bli så att en person som Aram får avslag?

– Även om Aram är en fiktiv person går det inte att utesluta att någon landar där. Vad återstår då? Ja, då återstår egentligen att man inte har någon sjukförsäkring som ger ersättning. Men hur många det blir och om vi hamnar där vet vi inte.

Ministern säger inget

Socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson vill inte kommentera Försäkringskassans tolkning av den nya lagen.

– Med tanke på att Försäkringskassan nu sitter och arbetar med en uppdatering av vägledningen för att få in lagstiftningen som trädde i kraft i januari, så kan inte ministern uttala sig om detta förrän den är klar, säger hennes pressekreterare Karolin A Johansson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM