Panik efter skalv i Indonesien

Publicerad:
Uppdaterad:

Tsunamivarning utfärdades men drogs tillbaka under natten

Foto: Foto: AP

Ett jätteskalv och flera tsunamivarningar skapade panik i Indonesien i natt, svensk tid.

Det kraftiga skalvet hade sitt epicentrum på samma ställe som det katastrofala skalvet som ödelade området 2004.

Ett kraftigt skalv med magnituden 7,8 skakade den indonesiska ön Sumatra tidigt på onsdagen och orsakade panik och tsunamivarningar, men inga större skador.

Skalvet inträffade utanför Sumatras nordvästkust, i området som ödelades i flodvågskatastrofen 2004, och utlöste en lokal flodvågsvarning och larm i närliggande Thailand.

Flydde sina hem

Invånare i provinshuvudstaden Banda Aceh berättade att marken skakade med en skrämmande intensitet under ungefär en minut.

Många flydde från sina hem eller tog sig på motorcyklar mot inlandet av rädsla för förödande flodvågor, men tsunamivarningen som utfärdades av den indonesiska regeringen hävdes efter två timmar.

Jordskalvet inträffade på 46 kilometers djup klockan 05.15, lokal tid, enligt USA:s geologiska institut USGS.

Skalvets epicentrum låg 60 kilometer sydöst om staden Sibolga på västkusten i Norra Sumatra-provinsen.

Drabbades hårt 2004

Indonesien utgör en del av den så kallade eldringen – en serie vulkaner och förkastningar där kontinentalplattor möts och där kraftiga skalv är vanliga.

Indonesien var, med närmare 170 000 dödsoffer, det land som drabbades hårdast av tsunamin i december 2004. Skalvet som utlöste tsunamin hade magnituden 9,15. Särskilt svår var katastrofen i provinsen Aceh på Sumatras nordspets. I skalvet 2004 omkom 226 000 människor i Indonesien, Sri Lanka, Indien, Thailand och nio andra länder.

Fyra personer skadades, varav en allvarligt, när hus kollapsade nära skalvets epicentrum i staden Sinabang på Simeulue Island utanför Sumatras nordvästkust, uppger myndigheterna.

I provinshuvudstaden Banda Aceh orsakade skalvet strömavbrott, men mobiltelefonerna fungerade.

TT

Publicerad: