Westlings vän petas

Efter Aftonbladets avslöjande: chefer på radion backar

Sveriges Radio backar efter Aftonbladets avslöjande.

Nu petas Daniel Westlings bäste vän, Niklas Ek, från bröllopsredaktionen.

– Vi ser inte det som ett misslyckande, säger projektledaren Leif Eriksson.

Den 19 februari kunde Aftonbladet avslöja att Niklas Ek, 35, fått uppdraget att bevaka det kungliga bröllopet som reporter för SR.

Beslutet att flytta ljudteknikern Ek till bröllopsredaktionen väckte ont blod. Både inom Sveriges Radio och utifrån ansåg kritikerna att public service-kanalens trovärdighet sjönk som en sten.

– Vi brukar ju vara oerhört noggranna med vänskaps- och familjeband, sa en anställd.

Nu backar SR.

– Vi har pratat igenom hur vi ska organisera oss nu. Hans roll renodlas, han blir dokumentärreporter i stället, säger Leif Eriksson.

Gamla vänner

Niklas Ek ska i klartext arbeta som dokumentärreporter på P4 Riks inför bröllopet. Kritiken efter Aftonbladets avslöjande har spelat roll för beslutet, medger Leif Eriksson:

– Vi har främst velat få arbetsro. Men jag tror att vi hade kommit fram till samma beslut utan all uppmärksamhet, med tanke på hans relation till Daniel Westling.

Niklas Ek har känt Daniel Westing sedan uppväxten i Ockelbo. Niklas och hans fru umgås flitigt med Victoria och Daniel och när Ek gifte sig 2006 var Westling best man.

’Egna meriter’

Niklas Eks möjligheter att förhålla sig objektiv i rapporteringen kring bäste vännens bröllop ifrågasattes starkt i flera medier.

Då sa Leif Eriksson så här:

– Niklas har fått jobbet på egna meriter. Och jag har varit väldigt tydlig med var solidariteten ska ligga.

Är inte det här ett slags erkännande att ni har gjort en felbedömning?

– Nej, det tycker jag inte. Jag tror att det här innebär att vi kommer producera en bättre bevakning, säger Eriksson nu.

Publisert: