Nyheter

Miljövänner spränger skolbarn på film

Av: 

Josefine Hökerberg

NYHETER

Nu stoppas kampanjklippet

Miljövännerna ville få folk att ställa upp för klimatet.

I stället sprängde de huvudet av skolbarn – på film.

Nu tar organisationen 10:10 bort kampanjfilmen.

”Vi är ledsna”, skriver de i ett pressmeddelande.

Kampanjen 10:10 startade i England för ungefär ett år sedan. Poängen är att värna om miljön och minska antalet skadliga utsläpp med tio procent på ett år.

Projektet har involverat myndigheter, kändisar och företag över hela världen.

Men nu har de gått över gränsen.

I den nya kampanjfilmen ”No Pressure”, som lanserades på fredagen, spränger de huvudet av alla som inte går med på att minska utsläppen.

Blodet skvätter

Barn sprängs i luften framför förfärade skolkamrater. Blodet skvätter och kroppsdelar flyger över klassrummet.

– Det är fruktansvärt. Jag har inte ord för vad jag känner, säger föräldern Olle Avelin, som tipsade Aftonbladet om filmen.

När två anställda ställer sig tvekandes till chefens övertalningsförsök flyger de i luften direkt. Kropparna sprängs och medarbetarna dränks i kollegornas blod.

”Vi tar avstånd”

Richard Lindberg, styrelseledamot i Congress for Environmental Advancement som företräder 10:10 i Sverige, såg filmen först i eftermiddag.

– Vi tar avstånd från filmen, den återspeglar inte det sätt som Congress vill jobba med sina frågor. Det är ingen som kommer att bli halshuggen om man hamnar på nio procent i stället för tio, säger han.

– Det här är ett kontraproduktivt sätt att få uppmärksamhet för de här frågorna.

På eftermiddagen tog den internationella huvudorganisationen plötsligt bort kampanjfilmen från hemsidan – ”Vi har valt att ta bort videon från hemsidan. Mer info kommer”, stod det.

Filmen stoppas

Organisationen skickade sedan ut ett pressmeddelande där man bad om ursäkt för de starka scenerna.

”Vi anlitade Richard Curtis, regissören till Fyra bröllop och en begravning och Nottinghill, för att göra en rolig kampanjfilm till 10:10. Tanken var att uppmärksamma klimatfrågan och samtidigt ge folk ett gott skratt. Tyvärr tyckte inte alla att filmen var rolig. Vi ber så hemskt mycket om ursäkt till de som har blivit upprörda. Vi tar bort filmen från vår hemsida men vi kommer inte att censurera eller ta bort den från andra platser på internet”.

Medverkande i filmen var bland andra X-files skådespelerskan Gillian Anderson, fotbollsspelarna Peter Crouch, Ledley King och David Ginola. Musiken gjordes av Radiohead.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert: