Katterna som lämnas att dö

avJonas Blomquist, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

”Hur mycket vi än försöker
kan vi inte hjälpa alla”

I sommar kommer flera tusen svenskar att köpa katt – och lämna dem att svälta ihjäl i höst.

Nu uppmanar Madeleine Asp på Föreningen Djurhjälpen alla att ta sitt ansvar när de köper det söta husdjuret.

– Jag är superfrustrerad, hur mycket vi än försöker kan vi inte hjälpa alla, säger hon.

Foto: sxc.hu

Ni vet hur det går till. En familj köper en katt inför semestern, tar hand om den under sommaren och lämnar den ensam när hösten kommer. Sommarkatter kan låta som ett gammaldags fenomen. Men på Föreningen Djurhälpen är problemet verklighet.

”Kan inte hjälpa alla”

– Det finns drygt 60 föreningar i Sverige som hjälper hemlösa katter och vad jag vet kan samtliga inte ta in så många de vill. Jag är superfrustrerad, hur mycket vi än försöker kan vi inte hjälpa alla, säger Madeleine Asp på Föreningen Djurhälpen.

Ideella Föreningen Djurhälpen i Vaxholm utanför Stockholm svarar i telefon en timme per dag. Under den tiden ringer det minst 10-15 personer som vill hjälpa eller har upptäckt övergivna katter. Dessutom vill många lämna bort sina katter till föreningen inför semestern.

Går en plågsam död till mötes

– Det sägs att det finns 100 000 hemlösa katter i Sverige, men jag tror det är en underdrift. I vintras var det väldigt många plågade katter som kom fram när det blev kallt och det var säkert sommarkatter, säger Madeleine Asp och fortsätter:

– Hela grejen är fruktansvärd. Hur tänker man egentligen? Man måste förstå att katten blir äldre än en sommar. Man överger ju någon utan mat och skydd. De flesta går en plågsam död till mötes.

Behöver din hjälp

Nu uppmanar Madeleine Asp svenskarna att tänka till innan de köper katt i sommar.

– Skaffa inte en katt om du inte tror du kan ta hand om den i upp till 20 år. Och om du kan tänka dig ta hand om en katt med svår bakgrund, vänd dig till din lokala förening. Det finns väldigt många katter som behöver din hjälp, säger hon.

Publicerad: