Europa och USA försiktiga med att höja

Problemländer hindrar räntehöjning i eurozonen - ”Sverige höjer räntan innan övriga Europa gör det”

Europa och USA är inte lika aggressiva som svenska riksbanken.

– Sverige höjer räntan innan övriga Europa gör det, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Den europeiska centralbanken, ECB, lämnade vid sitt möte för en vecka sedan styrräntan oförändrad på en procent. Bank of England gjorde detsamma med sin styrränta på 0,5 procent.

– Båda är mjukare i sin bedömning av framtida räntehöjningar, säger Robert Bergqvist. Riksbanken är mer tydlig i sitt budskap att folk måste ha beredskap för att deras lån blir dyrare.

Räntan i eurozonen pressas också av de finansiella åtstramningarna som nu pågår i krisländer som Grekland, Spanien, Portugal och Irland. En höjd ränta skulle kunna ta knäcken på uppgången innan den kommit igång på allvar.

– Man ska också komma ihåg att den svenska räntan är lägre än omvärldens. Då blir det naturligt att en höjning kommer här först.

Undantaget är Norge som redan i höstas höjde sin styrränta. Den norska ekonomin drabbades inte lika hårt av finanskrisen och recessionen som följde på den.

I USA flaggade Ben Bernanke, chefen för riksbanken, i går för att tiden med rekordlåga räntor är över. Men inte än. Även i USA vill myndigheterna vara säkra på att uppgången i ekonomin är uthållig innan räntan höjs.

Publisert: