Valet 2010

Tystades av K-G

Av: 

Carina Bergfeldt

NYHETER

Vägrade att prata efter den tuffa utfrågningen

SD-ledaren började sin första dag som riksdagsman på strålande humör.

Men efter K-G Bergströms hårda utfrågning i tv ville Jimmie Åkesson inte prata längre.

Grinig och irriterad stängde han in sig i ett rum och vägrade komma ut.

Den blivande riksdagsledamoten Sven-Olof Sällström, 41, trängde sig fram genom gruppen av väntande journalister:

– Inga frågor, inga frågor, sa han.

Några minuter tidigare har hans partiledare Jimmie Åkesson för första gången pressats i en direktsänd tv-utfrågning med SVT:s legendariske reporter K-G Bergström.

Den under dagen så glade SD-ledaren ville nu inte längre svara på några frågor. Med sur min och utan att ens titta på reportrarna som väntade utanför studion försvann han in i tv-husets korridorer, eskorterad av Säpo.

Surnade till

Det var när K-G Bergström jämförde SD:s låga andel kvinnor i riksdagsgruppen med kvinnoförtrycket i Saudiarabien som Åkesson surnade till.

– Jag är väldigt nöjd med intervjun. Jag har sett många intervjuer med Åkesson där reportern är helt chanslös. Han har varit aktiv i 15 år och har hört alla frågor och kan alla svar. Det gällde att ha en fråga som han inte väntade sig, säger K-G Bergström.

Fullspäckat schema

Jimmie Åkesson började sin första dag som riksdagspolitiker i Sveriges radio vid sju på morgonen. Sedan fortsatte ett långt program av intervjuer. Strax efter elva gick han in i riksdagshuset. I en knapp timme satt han i ett privat möte med talmannen Per Westerberg (M).

– Det kändes högtidligt. Han behandlade mig mycket korrekt, informerade mest om praktiska saker, sa han efteråt.

Efter ytterligare några intervjuer kördes Åkesson av sina livvakter till Säpos högkvarter på Kungsholmen. Under två timmar fick sedan han och hans partikamrater gå Säkerhetspolisens specialkurs som annars är reserverad för ministrar.

Det finns en tydlig hotbild mot de nya riksdagsmännen från Sverigedemokraterna.

Efter några timmars vila i en lägenhet i centrala Stockholm åkte Jimmie Åkesson strax efter 19 till SVT och intervjun med K-G Bergström. Sen var det dags för Aktuellt. Och till sist Kvällsöppet med Ekdahl i TV4.

Där utsattes han för en kupp. Sminkösen som fixade till SD-ledaren inför sändningen var muslim. När hon sminkade Åkesson bar hon en slöja, enligt uppgift speciellt för detta tillfälle.

Gick till attack

Efter programmet fortsatte Jimmie Åkesson att bojkotta de väntande journalisterna. Och denna gång gick partikollegan och blivande riksdagsledamoten Sven-Olof Sällström till fysisk attack för att stoppa frågorna. Två gånger knuffade han och blockerade vägen för reportrar.

Men till slut – i regnet utanför TV4-huset – gav Jimmie Åkesson med sig.

– Jag blev naturligtvis inte arg för vad människor har på sig för kläder. Jag har ingen aning om varför hon hade slöja på sig men jag antar att det hade med hennes religion att göra och jag respekterar det, sa Jimmie Åkesson.

– Det där var en planterad grej och absolut inget allvarligt, sa Sven-Olof Sällström.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010