MP: Vi vill inte bli stödparti

Språkrören träffade statsministern tidigare i dag – avböjer att bli stödparti

Peter Eriksson och Maria Wetterstrand berättade på en extrainsatt presskonferens på måndagen att de bjudits in till samarbete med alliansen, men inte erbjudits plats i regeringen. Ett erbjudande MP tackade nej till.
Peter Eriksson och Maria Wetterstrand berättade på en extrainsatt presskonferens på måndagen att de bjudits in till samarbete med alliansen, men inte erbjudits plats i regeringen. Ett erbjudande MP tackade nej till.

I morse träffade statsminister Fredrik Reinfeldt Miljöpartiets språkrör för att diskutera den kommande regeringen.

Men något övergripande samarbete är inte aktuellt.

– Vi avböjer möjligheterna att bli någon form av marginaliserat stödparti till alliansen, sa Peter Eriksson på en presskonferens i eftermiddags.

På tisdag nästa vecka måste det vara klart. Då ska statsminister Fredrik Reinfeldt presentera sin nya regering, med eller utan stöd av Miljöpartiet.

Fredrik Reinfeldt och de andra partiledarna i alliansen har dock lagt locket på om läget i regeringsförhandlingarna.

Ingen plats i regeringen

Men i dag kallade alliansens önskepartner Miljöpartiet till en extrainkallad presskonferens. Där avslöjade språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson att Fredrik Reinfeldt bjöd in dem till ett möte om regeringsförhandlingarna i morse.

– Vi diskuterade en lång rad frågor med honom som är kopplade med det parlamentariska läget, men vi har inte förhandlat och vi har ingen uppgörelse, säger Peter Eriksson.

Enligt språkrören bjöd inte Reinfeldt in dem till att delta i regeringen. I stället ville han ha deras stöd, för att förhindra möjligheten för Sverigedemokraterna att få en vågmästarroll.

– Alliansen är splittrad i frågan. Resultatet var ungefär det vi hade väntat oss, vår uppfattning är det inte finns något gemensamt erbjudande om en koalitionsregering, säger Peter Eriksson.

Beredda att samarbeta i vissa frågor

Men att Miljöpartiet kommer att stödja en kommande alliansregering, utan att få ministerposter är otänkbart, enligt spårkören.

– Vi kommer inte att bli ett marginaliserat stödparti åt alliansen, det gäller fortfarande, säger Peter Eriksson

Därmed är alla vägar till att Miljöpartiet kommer att ingå i en kommande regering stängda. Miljöpartiet säger sig dock vara beredd att samarbeta med alliansen i vissa frågor för att hindra Sverigedemokraterna från att få inflytande.

– Det gäller främst asylfrågor och medborgarrättsliga frågor. Där kan vi tänka oss att stöda alliansen för att hindra SD:s vågmästarroll, säger Maria Wetterstrand.

”En politik vi vänder oss emot”

– Det är ett förslag från Miljöpartiet där vi ser ett behov i Sverige till en bredare uppgörelse för att inte regeringen ska låta Sverigedemokraterna erodera den svenska asyl -och invandrarpolitiken, säger Peter Eriksson.

Gäller det här förslaget till samarbete hela det rödgröna blocket, eller bara Miljöpartiet?

– Förslaget är vårt, men sen får vi diskutera hur det kan komma att se ut.

Kommer det att bli fler möten med Fredrik Reinfeldt innan regeringsförklaringen på tisdag nästa vecka?

– Nej, det tror jag inte.

Varför utnyttjar ni inte läget till att få igenom mer av er politik?

– Kortsiktigt sett skulle vi kunna försöka få till stånd en överenskommelse. Men i praktiken innebär det att vi stödjer en minoritetsregering och en politik vi vänder oss emot, säger Peter Eriksson.

Kommer ni att söka stöd av Sverigedemokraterna?

– Det finns inget intresse av oss att få stöd av dem. Men vi i de rödgröna har en gemensam politik och vi tänker inte ändra på den bara för att alliansen ska få kunna få igenom sin politik.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN