Valet 2010

Rödgröna vill fortsätta insatsen i Afghanistan

Av: 

Anette Holmqvist

Louise Lundström

NYHETER

Men vill börja trappa
ner redan nästa år

De rödgröna vill dra tillbaka trupperna från Afghanistan redan i början av nästa år.

Arbetet ska vara helt avslutat 2013.

– Vi kommer under hösten 2010 att ge ett nytt mandat till den svenska militära närvaron men inte öka antalet soldater, säger Mona Sahlin (S).

De rödgröna rivstartade morgonen med att berätta om sina planer för Afghanistan, vid en valseger för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Efter en kort inledning av läget i Afghanistan började Mona Sahlin (S) redogöra för hur de rödgröna vill hantera situationen i landet.

”Som Obama”

Tyngdpunkten i en rödgrön politik ligger på att stegvis avveckla de militära insatserna i landet och att istället rikta in sig på civila åtgärder.

Precis som för Obama, slog Mona Sahlin fast.

Bland annat ska de svenska trupperna börja dras tillbaka redan nästa år. Peter Eriksson (MP) säger dock att det är meningslöst att ange en exakt siffra för hur många soldater som till en början kommer att dras tillbaka.

Men målet är att Sveriges militära insatser i Afghanistan ska vara avslutade senast under det första halvåret 2013. Alltså tidigare än det mål som sattes vid den internationella Kabulkonferensen nyligen, i vilket man vill att säkerhetsansvaret för landet ska vara överlämnat till Afghanistans regering senast i slutet av 2014.

– Vi är väldigt nöjda med att vi kan presentera en strategi för den svenska insatsen och är bekymrad över att regeringen inte tycks inse vad som håller på att ske och inte vill medverka i det. Det är i en rödgrön regering vi kan följa med i den internationella utvecklingen och få en utveckling där afghanerna får ett ökat ansvar för fortsättningen, säger Peter Eriksson (MP).

Höjt bistånd

Samtidigt vill de rödgröna kraftigt höja biståndet till Afghanistan.

– Det militära engagemanget ska bytas mot en civil strategi, vi överger inte Afghanistan utan vi engagerar oss mer men det ska bygga på ett civilt engagemang, säger Lars Ohly (V).

De civila insatserna kommer enligt Mona Sahlin att kunna pågå i många år framöver. Men hon säger att de rödgrönas politik handlar om att "någon gång måste storebror låta lillebor klara sig själv".

De rödgröna vill att säkerhetsansvaret ska ligga hos Afghanistans regering men att Sverige ska finnas kvar som stöd med bland annat vägbyggen, utbildningsinsatser och insatser för landets kvinnor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet 2010

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010

Valet i Sverige

Afghanistan

Mona Sahlin