Sveriges högsta lön: 6,5 millar i månaden

1 av 3 | Foto: fastighetskung Jan-Erik Lindstedt,65, kvalar in som tvåa på lönetoppen, bara dryga tre miljoner efter Torsten Eriksson, 72.
NYHETER

Två relativt okända styrelseproffs inom fastighetsbranschen tjänade mest i Sverige förra året.

Torsten Eriksson, 72, och Jan-Erik Lindstedt, 65, hade båda över 75 miljoner kronor i lön.

De har högst inkomst där du bor.

Skatteverket är äntligen klara med deklarationerna för alla privatpersoner. De som väntar på skatteåterbäring kommer att få sina pengar utbetalda under de kommande två veckorna, lagom till julklappsinköpen. Samtidigt som Skatteverket skickar ut sina besked om slutgiltig skatt blir också inkomstuppgifterna offentliga.

Senaste listorna

Aftonbladet har de senaste listorna över de som hade de högsta inkomsterna av tjänst förra året, kommun för kommun. Precis som tidigare år är det höjdare inom fastighetsbranschen som hamnar i löneligans topp.

Äldre män i topp

Absolut högst lön förra året hade Torsten Eriksson, 72, styrelseproffs i fastighetsbranschen. Han drog in 76 miljoner kronor i lön – mer än 6,5 miljoner i månaden. Tvåan är också en tungviktare inom samma bransch, Jan-Erik Lindstedt, 65, med 79 miljoner i lön.

På tredje plats kommer Alf Larsson, 58. Han sitter i styrelsen för en rad inredningsföretag och tjänade 51 miljoner kronor.

I listorna intill kan du se vilka som hade högst löneinkomster där du bor. Medianlönen bland de som hade de högsta lönerna i Sverige låg förra året på 1,6 miljoner kronor.

PSSST…

…Patrik Smith, 36, som enligt Skatteverket hade 81 miljoner kronor i lön förra året.

– Det är frustrerande eftersom det inte stämmer.

Enligt Skatteverket drog du in 81?473?827 kronor och placerade dig som den person som hade högst inkomst av tjänst av alla i hela Sverige.

– På något sätt måste den mänskliga faktorn ha ställt till det. Jag tjänade 8,1 miljoner förra året. Det är en viss skillnad.

Har du fått några reaktioner?

– Inga alls förutom några journalister som har ringt.

I torsdags tog Patrik Smith kontakt med Skatteverket för att få uppgifterna rättade. Om inkomsten hade stämt skulle han bli tvungen att betala över 50 miljoner kronor i skatt.

Patrik Smith driver bemanningsföretaget Level Recruitment AB i Stockholm.

I slutet av 1990-talet grundade han och två andra studenter Academic Work som nu är ett av Nordens största bemannings- och rekryteringsföretag för studenter och unga akademiker.