Nyheter

"Jag har stort förtroende att leda partiet"

NYHETER

Mona Sahlin har inte funderat på att avgå

I dag meddelade Mona Sahlin att hon ställer sin plats till förfogande.

Hon säger att hon har starkt förtroende från partiet. Och hon har inte tänkt avgå.

– Nej, jag har inte funderat så, säger Sahlin till TT.

TT: Känner du att kraven på att partiledningen ska ställa sina platser till förfogande är riktade mot dig?

– Jag hör ju inte så mycket krav på personer, däremot ett behov av att förnya både ledarskap och politik och det tycker jag är helt rimligt efter ett unikt dåligt valresultatet och efter två valförluster och efter kanske 20 års tappat förtroende bland väljarna. Då är det rimligt att krismedvetandet är så djupt att man nu vågar föra debatt både om person men också om politik, säger Sahlin.

TT: Varför dröjde det så länge innan du lade fram det här förslaget?

– Det är sju veckor sedan valförlusten. Är det länge? Vi har dragit igång en kriskommission och vi har fört debatten om den politiska förnyelsen och hur vi ska använda möjligheten till mellankongress och nu finns förslaget hos VU. Jag tycker inte att det är länge.

TT: Hur upplever du din ställning som partiledare? Är den stark?

– Jag känner att jag har stort förtroende att leda partiet och att också ta ansvar för den förändring som nu verkligen behövs, öppenheten att få in nya personer, och det gäller inte bara partiledningen. Runt om i partiet finns sluten och gammal struktur som gör det tufft för människor som har en annan bakgrund än SSU att komma in i vår rörelse. Det är också en viktig del i förnyelsen, säger Sahlin.

TT: Så du räknar med att valberedningen inte kommer att lägga något annat förslag än Mona Sahlin som partiledare?

– Det sade jag inte. Jag sade att jag är partiledare nu och så länge man är det så måste man använda ledarskapet till det som är nödvändigt i partiet.

TT: Men du räknar med att bli omvald.

– Jag räknar med att vi får en valberedning som prövar förtroendet för oss alla. De som har förtroende blir valda och de som inte har förtroende blir inte valda.

TT: Har du någonsin funderat på att avgå?

– Nej, jag har inte funderat så. Just nu funderar jag ju bara på hur man utövar det ledarskap som en partiledare är satt att ta i, i med- som i motgång, när ett parti råkar ut för en så stor valförlust och en så stor kris vi nu är inne i. Och jag känner att jag har förtroendet att leda och det tänker jag göra.

TT
Aftonbladet

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter