"Reinfeldt och Sahlin var bäst"

avWilliam Svärd

Ingen sida vann, men Mona Sahlin (S) och Fredrik Reinfeldt (M) var bäst.

Det säger Aftonbladets politiska expert Lena Mellin efter den dramatiska slutdebatten i TV4 på torsdagskvällen.

Inför debatten sade Lena Mellin att det handlade om att ”platta till motståndarna” och framhäva sig själv. Hon sade också att det fanns risk att någon skulle tappa humöret eftersom så mycket står på spel med bara två dagar kvar till valet.

Och mycket riktigt blev debatten en känslofylld tillställning.

”Visade humör”

– Det var roligt för de visade ett sådant humör. Det var en väldig fart och de var engagerade. Det var flera som anklagade varandra för att ljuga, och så håra ord brukar de inte använda.

Hon tvivlar dock på att tittarna blev speciellt mycket klokare i sakfrågorna av debatten.

– De pratade i munnen på varandra och använde ganska svåra resonemang som inte är så lätta att hänga med i om man inte följer politik dagligen. Som underhållning var det väldigt bra, men de gav inga direkta besked. säger Lena Mellin.

Två vinnare

Hon vill inte utse en sida som vann debatten mer än att Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt var bäst.

– Båda var engagerade och polemiska, men de höll sig på en bra nivå.

Vann någon sida röster?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror att de som lutar åt de rödgröna tyckte att de var bäst och de som lutar åt alliansen tyckte att de var bäst. Man får sin bild bekräftad.

– Och på så vis kan ju det göra att folk sätter ner foten och faktiskt går och röstar. Men de har inte vunnit någon från den andra sidan, säger Lena Mellin.

Slutknorren av programmet gick ut på att partiledarna var tvungna att säga snälla saker om någon på den andra sidan under 15 sekunder. Ett roligt grepp, säger Lena Mellin, men med vissa baksidor.

– Då blev de plötsligt väldigt snälla efter att ha pucklat på varandra under två timmar. Det ger ju lite bilden att det höga tonläget är väldigt påklistrat.

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010