Så enkelt kan du skydda dina foto

NYHETER

Vår tids nya bankfack

De flesta av oss har samlat våra bilder och vår musiksamling på datorn men vad skulle hända om den gick sönder?

För dig som är glömsk eller inte äger en extern hårddisk finns räddningen på nätet.

– Det finns många dokument på datorn som man kan värdera i pengar men bilderna är oersättliga, säger Kersten Bach Søndergaard.

Sedan digitalkamerans intåg har det blivit allt vanligare att vi lagrar våra foton på datorn. Vissa bränner en säkerhetskopia, sparar dem på ett usb, eller kopierar dem till en externhårddisk men det finns alltid en risk att man glömmer eller att något händer med kopiorna.

– En hårddisk håller i genomsnitt bara i tre år och sen finns stöldrisken. Bara på de amerikanska flygplatserna stjäls det varje vecka runt 12 000 bärbara datorer, säger Kersten Bach Søndergaard som är produktchef på Keepit.com.

Som ett bankfack

Kersten Bach Søndergaard berättar att en online backup fungerar lite som vår tids bankfack. Du installerar ett program i din dator och väljer vad som ska ingå i din backup. Sen kopieras allt automatiskt. Går datorn i sönder, eller försvinner finns filerna kvar och du kan hämta hem dem igen.

– Det vanligaste är att kunderna kopierar hela hårddisken men du kan välja att bara kopiera dina bilder eller din musik. Allt blir krypterat och kan bara hämtas av personen som äger filerna, säger Kersten.

Deesutom är man skyddad om man skulle få ett virus i sin dator berättar han.

Flera olika alternativ

Det finns flera företag som erbjuder online backup, alla använder sig av lite olika lösningar och priset varierar. Keepit.com har funnits på marknaden i några år och använder sig av en så kallad krypteringsnyckel.

– All information är krypterad och för att komma åt informationen behöver du din krypteringsnyckel. Men det spelar ingen roll vilken dator du använder, säger Kersten.

Jobbdatorer

Trots att det finns en stor marknad för privatpersoner är det, enligt Kersten Bach Søndergaard, framförallt företag som använder sig av online backup.

– Det finns en uträkning som visar att en jobbdator har innehåll till ett värde av 250 000 kronor, då förstår man att det finns ett behov av att skydda den informationen, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

E-handel