127 personer döda i norra Kina

avJosefine Hökerberg, TT

NYHETER

Jordskred, krossade byggnader och dränkta städer.

Kina har drabbats av de värsta översvämningarna på tio år.

Hittills har 127 människor dött.

Fler än 2000 invånare saknas, uppger kinesisk media.

Foto: AFP

Kina dränks. Värst är läget i den tibetanska regionen Gannan i Gansu provinsen i nordvästra Kina som i morse drabbades av ett kraftigt jordskred till följd av översvämningarna. Minst 127 personer rapporteras ha dödats av de stora jordskreden, uppger kinesiska medier på söndagen. Men dödstalet väntas stiga dramatiskt – omkring 2 000 invånare saknas.

– Jordskreden kom runt midnatt när många människor låg och sov, ovetande om vad som pågick, sade en överlevande i byn till nyhetsbyrån Reuters.

Hel by begravd i lera

De framforsade floderna drog med sig hus och levande människor i lermassorna. Flera städer är under vatten och en hel by har begravts i lera.

– Det går inte att ta sig fram till offren på grund av de stora lermassorna, säger Diemujiangteng, en av länets politiska talesmän.

Läget förvärrades ytterligare när Bailongfloden täpptes igen och enorma vattenmassor sköljde in över området.

Hus, bilar och sexvåningshus slets sönder av vattenmassorna som drog med sig stenblock och jord.

Ovädret har slagit ut el och vattentillförsel och all infrastruktur är begravd under vatten.

Omkring 45 000 personer har evakuerats och myndigheterna har beordrat 3 000 soldater att bistå i räddningsarbetet enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina, uppger AFP.

Helikoptrar utskickade

Gannan, som består av stup och branta kullar, drabbades av kraftiga skyfall på lördagen. Många invånare i Gannan är tibetanska herdar och den oländiga terrängen försvårar räddningsarbetet. Regeringen har skickat ut två helikoptrar med experter som ska bedöma skadorna och räkna ut hur vattenmassorna ska kunna ledas ut ur dalen.

Kinas premiärminister Wen Jiabao har nu anlänt till det katastrofdrabbade området i Gansuprovinsen uppger den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Mer inom kort.