Vakterna såg eller hörde ingenting

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Inbrottslarmet har varit trasigt i två månader...

1 av 4 | Foto: ap

PARIS.Tre nattvakter på Paris Moderna Museum varken såg eller hörde något. En ensam person i rånarmössa skar i natt ut fem tavlor, värda miljardbelopp.

Sen försvann tjuven ut samma väg som han kom.

Inbrottslarmet har varit trasigt i två månader.

– Tjuvarna var uppenbarligen mycket välorganiserade, sa Paris kulturchef Christophe Girard vid lunchtid. Tjuven - eller tjuvarna – stal tavlor för fem miljarder kronor enligt Paris åklagarämbete. Det handlar om en av världens värsta konststölder. Bland de stulna tavlorna finns mästerverk av Picasso, Modigliani, Matisse, Braque och Léger. Många parisare är chockade idag.

– Jag får gåshud när jag tänker på det! Det är fruktansvärt. Olivträdet nära Estaque av George Braque var en av mina absoluta favorittavlor, sa parisiskan Cathy Hagege till aftonbladet.se. Som många fransmän brukar hon njuta av att museet har gratis inträde för alla.

Larmet fungerade inte

Trots att museet hade tavlor värda miljarder så höll sig inte museet med ett fungerande larm. Sen två månader var larmet trasigt.

– Personalen hade påpekat det i sina anteckningar, säger en källa till Le Parisien. Ändå hade inte museiledningen vidtagit några åtgärder.

Det är troligt att tjuven visste om att larmet var trasigt.

Polisen arbetar nu med att, bland annat, analysera övervakningskamerornas upptagningar. Enligt radiostationen RTL ser man på banden en individ i rånarmössa som går från sal till sal. Tjuven var klädd i svart. Metodiskt skär personen ut det ena mästerverket efter det andra ur ramarna. Sen rullade individen ihop tavlorna och stoppar ner dem i en bag. Tjuven vet exakt vad den är ute efter.

Vakterna förhörs

Under eftermiddagen satt samtliga tre museivakter i förhör hos den franska polisen. Inte förrän klockan tio i sju i morse märkte en väktare det uppbrutna låset mot museets baksida. Ett glas var också krossat. Uppenbarligen har han först krossat ett glas som inte var larmat. Därefter bröt han upp ett lås med en stor tång.

– Det är precis så som man stal min moppe i min källare, rasade en av de många ilskna fransmän som nu reagerar på tidningarnas hemsidor.

Balkongen mot Seineflodens kaj är inte mer än två och en halv meter hög. Nattetid åker bilarna förbi i hög fart. De flesta blickar riktas mot det tända Eiffeltornet mittemot.

– Det är hemskt att någon kan göra så här. De här tavlorna tillhör alla, sa parisiskan Sylvie Phulpin som lunchade i solen utanför museet.

Internationell liga

Paris kulturchef gick ännu längre i sitt fördömande:

– Det här är ett allvarligt brott mot hela det mänskliga världsarvet, sa han efter att pratat med utredarna och museiledningen.

Igår spekulerades det ifall en internationell liga låg bakom stölden. De senaste åren har flera spektakulära stölder drabbat museer i Europa.

Publicerad: