”Det var jag som friade – för länge sedan”

NYHETER

Grattis...

... Jan Guillou, 66, författare och Aftonbladetkolumnist som i fredags gifte sig med sin sambo Ann-Marie Skarp, 58, bokförläggare och vd för Piratförlaget.

Foto: Foto: ERIK DOVERHOLM
Jan Guillou och hans fru Ann-Marie Skarp.

Hur länge har ni varit ett par?

– 22 år, räknade vi ut. Det blev en lång förlovning.

Du är 66 år. Varför gifter ni er först nu?

– Tiderna förändras. På 60- och 70-talet var det inte aktuellt att gifta sig. Ingen av oss tror på Gud, så det där med att springa och hyckla i kyrkan var inte att tänka på. I dag gifter sig folk i kyrkan bara för att det är tjusigt, där pappa lämnar över bruden och andra amerikanska hyss. Gud är fortfarande inte aktuell för vår del, men en vänsterpartistisk landshövding är bättre.

Ja, varför valde ni landshövding Lars Bäckström som vigselförrättare?

– Han är en oerhört rolig man som vi upptäckte på en Arn-premiär i Skara. Då slog det mig att landshövdingar förstås har vigselrätt. Han höll ett glimrande tal, iförd landshövdinga-uniform med båtmössa från 1870.

”Kärleksäktenskapet mellan man och kvinna blir oundvikligen en kvinnofälla”, har du skrivit i Aftonbladet. Du verkar inte vara något fan av giftermål, direkt.

– Nej. När yngre människor gifter sig så ligger mannen i regel lite före i karriären, och när barnen kommer så ökar avståndet ytterligare. Men det är inte aktuellt för Ann-Marie och mig.

Vem var det som friade?

– Det var jag, för väldigt länge sedan. Sedan har det dragit ut på tiden.

Ni gifte er i Varnhems klosterruin – vid ”Arns kyrka”. Varför?

– Vi har varit mycket i Västegötland de senaste tio åren, och det har med Arn Magnusson att göra. Vi har haft stor glädje av honom, både som författare och förläggare.

Hur firade ni?

– Vi åt en alldeles strålande middag på Knistad, som är hotell, restaurang och golfklubb. Men golf spelar vi naturligtvis inte. Vi åt en fyrarätters-middag, med kalvvariation i fem varianter som huvudrätt. Och världens bästa viner.

Blir det någon smekmånad?

– Haha, nej. Vi är hårt arbetande, vuxna människor.

Till sist, vad önskar du dig allra mest just nu?

– Att Pressens opinionsnämnd ska fälla Expressen.