Han rullade – i 630 mil

avEmma Fagerberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Flerfaldiga mästaren Lars Löfström ville se hur handikappanpassat Europa är

Foto: Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
framme Paralympics-medaljören Lars Löfström har åkt med sin rullstol från Casablanca till Stockholm dit han kommer i dag. Vännen Mats Melin har följt med på cykel.

Lars Löfström vet att allt är möjligt.

Utom att åka buss i Luxemburg.

I dag rullar han in i Stockholm efter 630 mil genom Europa.

Han är flerfaldig Paralympicsmedaljör och Sveriges första rullstolsburna idrottslärare. Lars Löfström har rest över hela världen, ofta med vännen Mats Melin vid sin sida. Så även den här gången, med Mats på cykel.

I nio år har de förberett sig. Med hjälp av bibliotekets kartböcker har de valt ut de bästa vägarna. Men det som skulle bli en kompisresa på ett halvår utvecklades till något mer. Den blev ”The inclusion tour”.

– Vi ville titta på hur Europa är handikappsanpassat och hur människor med olika funktionshinder är inkluderade i samhället, säger Lars Löfström.

Spanien bäst

Spanien, i synnerhet Barcelona, får bäst betyg. Däremot inte busschaufförerna i Luxemburg som vägrade släppa ombord Lars flera gånger.

– Vi kan se spår av att man har börjat anpassa ute i Europa, men man måste göra mycket mera och gå fortare fram, säger han.

Resan startade 5 mars i Casablanca i Marocko och har tagit dem genom elva länder. Dagslånga uppförsbackar i Pyrenéerna och Jurabergen, skräckresor på motorvägar – men inte en enda gång har de funderat på att ge upp:

– Det finns inte i vår vokabulär, säger Mats Melin.

Nästa mål: Antarktis

I dag når de målet: Kungsträdgården i Stockholm där vänner och familj väntar.

– Det blir skönt, säger Lars Löfström.

Men han har redan planerat ett nytt äventyr. Om sju år, när hans son fyller 20, ska de åka till Antarktis tillsammans.

Publicerad: