Nu ställer Iran sig bakom Gazafartygen

Iran säger sig vara redo att assistera Gazafartyg.

En talesman för ayatolla Ali Khamenei säger att landet med ”all sin kraft och förmåga” kan bistå den så kallade Frihetsflottans fartyg.

Det skriver halvofficiella iranska nyhetsbyrån Mehr i dag.

Iran säger sig vara redo att assistera Gazafartyg.

I går deklarerade revolutionsgardet, Irans elitstyrkor, att de står redo att militärt assistera fartyg som försöker bryta Israels blockad av Gaza, skriver Dagens Nyheter.

Ska skicka båtar

Landets högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, hälsade via en talesman att gardet med ”all sin kraft och förmåga” kan bistå fartyg i Frihetsflottan, för att dessa ska nå målet Gaza, skriver Reuters. Iran ska också, enligt den statliga nyhetsbyrå Irna, försöka skicka humanitära bistånd såsom livsmedel, läkemedel och medicinsk utrustning med fartyg under iranskt flagg.

En provokation

– Ett skepp kommer att vara fyllt med donationer av det irnaska folket och det andra kommer att frakta hjälparbetare. De åker till Gaza i slutet av veckan, säger sade chefen för iranska Röda halvmånen, Abdolrauf Adibzadeh till IRNA.

Att Iran nu vill blanda sig i det spända läget i östra Medelhavet ses som en provokation av Israel, då landet länge hävdat att Iran levererar vapen till Hamas.

Publisert: