Här gör BP bort sig – igen

Ännu en fejkad bild på oljesaneringen avslöjad

Helikoptern svävar över ett klarblått hav. Vid ytan arbetar flera båtar febrilt med att sanera den läckande oljan. I själva verket står helikoptern parkerad på ett skepp – med handbromsen i.

En ny bild från BP:s kriscenter vid oljeläckan utanför Louisiana har visat sig vara manipulerad. Och det var inte svårt att upptäcka bluffen.

Bilden visar två piloter på insidan av en helikopter. ”Vy över platsen MC 252 från cockpit i en PHI S-92 helikopter den 25 juni 2010” står det i bildtexten.

Missade sudda bort kontrolltorn

Men kanske hade redigeraren bråttom och slarvade rejält med Photoshop. Till vänster i bild syns ett kontrolltorn. Kikar man en extra gång ser man att vattnet byter färg och att ett halvt fartyg suddats bort.

Ville ge sken av hårt arbete

BP ville skapa en bild av febril aktivitet vid oljesaneringen. I själva verket står helikoptern parkerad på ett skepp. Den kunnige kan också se hur instrumentbrädan tyder på att dörren är öppen och handbromsen i.

BP: Vi ska visa originalen

BP:s talesperson Scott Dean erkänner manipuleringen för Washington Post:

– Fotografen har använt ett verktyg för att göra bilden tydligare. Vi har tagit bort bilden från vår hemsida och kommer att lägga ut originalbilden så att folk kan jämföra, lovar han.

I går avslöjade bloggen americablog.com fler av BP:s bildbluffar. På en av dem syns hur personal övervakar bildskärmar som verkar visa undervattensbilder av läckan – i själva verket var skärmarna tomma.

Bilderna BP inte vill att du ska se
Publisert: