”F-kassan ville att jag ljög om min sjukdom”

avMikael Åberg

NYHETER

Nu polisanmäler utförsäkrade Peter, 37, handläggaren

Foto: Foto: ROGER LUNDSTEN
skadad i bussolycka Peter Lilja, 37, skadade sig i en bussolycka för fem år sedan. I augusti förra året blev han utförsäkrad. ”Försäkringskassan uppmanade mig att ljuga om min sjukdom och försöka få ett arbete för att några månader senare sjukskriva mig när jag ska opereras.”

Peter Lilja blev påkörd av en buss.

Och utförsäkrades i väntan på operation.

Nu har han polisanmält Försäkringskassan.

I sommar är det fem år sedan olyckan vid Brunnsparken i Göteborg. Peter Lilja, 37, fastnade med byxbenet i dörren och släpades med under bussen.

– Min arm slipades ner mot asfalten, knät var totalförstört och jag fick diskbråck och en skev ryggrad.

Drev egen firma

Före olyckan hade Peter Lilja ett aktivt liv. Han drev en egen firma som scenograf och hade en annan firma i städbranschen. Tillsammans hade firmorna en omsättning på över en miljon kronor.

Efter olyckan sjukskrevs Peter och sedan dess har han gått på rehabilitering och otaliga läkarbesök. Men han är fortfarande inte återställd och nu till våren ska han äntligen operera armen.

– Det har tagit så lång tid eftersom det bara finns en läkare i Sverige som kan operera mig. Har man brutit ett ben är det lätt åtgärdat men eftersom jag fått benet nedslipat måste jag transplantera ben till min arm.

I augusti förra året blev Peter utförsäkrad – trots att han fortfarande väntade på operationen. Han överklagade och fick avslag redan i november. Men han meddelades aldrig.

Fick beslutet i förrgår

Först i förrgår fick han kännedom om beslutet – och valde då att polisanmäla och stämma Försäkringskassan.

När han var i kontakt med kassan under hösten fick han beskedet att han skulle anmäla sig till Arbetsförmedlingen.

– De uppmanade mig att ljuga om min sjukdom och försöka få ett arbete för att några månader senare sjukskriva mig när jag ska opereras. Därför har jag polisanmält handläggaren för tjänstefel, stämpling till bedrägeri och stämpling till osann försäkran.