”Han låter desperat”

Av: Eva Buskas, Johanna Melén

Publicerad:
Uppdaterad:

Sahlin: Reinfeldt pressad av de dåliga opinionssiffrorna

1 av 2
Mona Sahlin bar den omdebatterade väskan.

Regeringen ligger under i opinionen.

Då tar Fredrik Reinfeldt till hårda ord.

– Han låter desperat, sa Mona Sahlin efter debatten i går kväll.

Det hettade till rejält under duellen mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och S-ledaren Mona Sahlin i SVT:s ”Agenda” i går kväll.

Fredrik Reinfeldt pressades på varför inte regeringens jobbskatteavdrag skapat fler jobb, som tanken var. Han förklarade inte oväntat den växande arbetslösheten med finanskrisen.

Mona Sahlin däremot hävdade att det enda skattesänkningarna har lett till är ökade klyftor – något som fick Fredrik Reinfeldt att surna till.

– Ditt resonemang innebär att man inte anat finanskrisen. Det är att ljuga sig förbi den! Det är inte schyst, sa han till Sahlin.

Tror på en vändning

I en riksdagsdebatt tidigare i veckan anklagade Reinfeldt också de rödgröna för att presentera ”fusköverenskommelser” för väljarna, där man gömmer undan sådant man inte är överens om i långa utredningar.

Efter debatten i går kväll förklarade Mona Sahlin de hårda tongångarna med alliansens dåliga opinionssiffror.

– Att höra ord som fusk och ljug, det låter ganska desperat – i stället för att diskutera de sakliga frågorna som vi nu lagt fram, sa hon.

Så sent som i går presenterades nya dystra siffror för alliansen: enligt Sifo leder de rödgröna med 51,8 procent mot alliansens 41,5. Fredrik Reinfeldt erkänner visserligen att han är bekymrad över siffrorna, men tror att en vändning kan vara på gång.

”Lätt att kritisera”

– Jag är nöjd med att jag kan börja ställa frågor om motpartens förslag, som kanske är lite skissartade och ofärdiga. Och som ni kunde notera så fick jag inte särskilt mycket svar. Det visar väl hur lätt det är att kritisera och antyda att man vill lova allt till alla, men sen är det svårt att svara, sa han i går kväll.

Smutsig valrörelse

Trots det stora opinionsövertaget för de rödgröna tror de flesta bedömare att valet kommer att bli jämnt. Många befarar därför en smutsig valrörelse. Men det är något som Mona Sahlin ännu inte har sett tecken på.

– Så länge det är argumenten som är hårda, tuffa och elaka så är det bra. Så brukar en valrörelse vara. Jag såg inga tendenser i dag till att vi gör debatten till något personligt fult.

Publicerad: