Nyheter

Tio gripna för spioneri för Ryssland

NYHETER

Tio personer har gripits i USA, misstänkta för spioneri för Ryssland. Det uppger amerikanska justitiedepartementet på måndagen, samtidigt som man meddelar att en elfte misstänkt fortfarande befinner sig på fri fot.

De gripna ska ha "utfört långvariga och mycket hemliga uppdrag i USA för Rysslands räkning", enligt departementet. En person ska ännu vara efterspanad.

De misstänkta spionerna tros ha ryska underättelsetjänsten SVR som uppdragsgivare och ska enligt myndigheterna bland annat ha använt falska identiteter av avlidna amerikaner.

Gripandena är enligt pressmeddelandet ett resultat av "mångårigt utredningsarbete" utfört av den federala polisen FBI, åklagarmyndigheten i södra New York och justitiedepartementets avdelning för nationell säkerhet.

Misstänks även för pengatvätt

Personerna greps på platser i New York, New Jersey, Massachusetts och norra Virginia, strax utanför huvudstaden Washington DC.

Två separata anklagelser riktas mot de elva misstänkta personerna och handlar om förberedelse till olaglig agentverksamhet, ett brott som kan ge upp till fem år i fängelse. Nio av dem misstänks även för pengatvätt, som ger betydligt längre tid bakom galler - maxstraffet är 20 år.

För tre dagar sedan var den ryske presidenten Dmitrij Medvedev på besök i Vita huset och mottogs med öppna armar av Barack Obama, som bjöd ut kollegan på hamburgare och hjärtligt samspråk. Den amerikanske presidenten hyllade då Medvedev som en "pålitlig partner" och tillade att "vi lyssnar på varandra och talar uppriktigt sinsemellan".

TT

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter