Rekordklättrare fejkade bevisbild

avErik Olsson

NYHETER

Sydkoreanskan Oh Eun Sun är INTE första kvinna att nå världens 14 högsta toppar

Foto: BLACK YAK
Här är bilden som skulle bevisa att sydkoreanskan Oh Eun Sun var uppe på toppen av Kangchenjunga i Himalaya. Nu slår experter fast att bilden inte är tagen på den absoluta toppen av berget. (Klicka för större bild)

Sydkoreanskan Oh Eun Sun firades tidigare i år som den första kvinna att klättra alla 14 bergstoppar i världen över 8 000 meter.

Nu har det visat sig att rekordet sannolikt är falskt.

Den 44-åriga sydkoreanskan har fråntagits rekordnoteringen sedan bilden som skulle bevisa hennes bestigning av berget Kangchenjunga i Himalaya inte stämmer med omgivningen vid toppen. Det uppger Lee Eui Jae, generalsekreterare för det sydkoreanska bergsbestigarförbundet enligt den tyska tidningen die Zeit.

En av Oh Eun Suns sherpor som skulle ha varit med vid toppen har även tidigare uttalat att vädret var så dåligt vid toppförsöket att de aldrig nådde ända upp.

Står fast vid sitt rekord

Kangchenjunga är världens tredje högsta bergstopp 8586 meter över havet. Oh Eun Sun håller benhårt fast vid att hon besteg hela berget – trots att vädret var dåligt.

Enligt henne är det också förklaringen till bilden inte stämmer med den verkliga bakgrunden vid toppen. Hon medger att den togs en bit längre ner på berget eftersom det dåliga vädret gjorde det för osäkert att stanna på toppen och fotografera.

Huruvida sydkoreanskan verkligen nådde alla topparna eller inte har varit en stor snackis i klätterkretsar över hela världen. Flera internationella medier har också skrivit om klätterskandalen.

Officiellt är det nu spanjorskan Edurne Pasabán Lizarribar, 37, som innehar rekordet att vara första kvinna i världen att bestiga de 14 högsta bergen.

Hon nådde den sista 8 000 meters-toppen cirka tre veckor efter att Oh Eun Sun – falskt som det verkar – proklamerade att hon var rekordinnehavare.