Nya anklagelser om rysk valpåverkan i USA

avTT

Foto: AlexanderZemlianichenko/AP/TT
Det amerikanska justitiedepartementet anklagar en rysk kvinna för att försöka påverka det kommande mellanårsvalet. Hon har finansierats av affärsmannen Jevgenij Prigozjin (bilden), som i sin tur har åtalats för att ha försökt påverka det amerikanska presidentvalet. Arkivbild.

Det amerikanska justitiedepartementet utreder en rysk kvinna som anklagas för att försöka påverka det kommande mellanårsvalet, rapporterar amerikanska medier.

Enligt åklagarna är den 44-åriga kvinnan ekonomiskt ansvarig för en påverkanskampanj designad för att skapa splittring i det amerikanska politiska systemet. Bland annat har det spridits argument och felaktig information i sociala medier om exempelvis migration, vapenlagar och protesterna inom amerikansk fotboll mot rasism.

Kampanjen ska ha finansierats av den ryske affärsmannen Jevgenij Prigozjin och två av hans bolag.

I februari i år åtalades tretton ryska medborgare och tre organisationer i den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning för att ha försökt påverka det amerikanska presidentvalet. En av de som åtalades var Jevgenij Prigozjin.

I juli åtalades tolv agenter vid den ryska underrättelsetjänsten för att ha hackat Demokraternas nätverk under presidentvalskampanjen 2016.