Donald Trump

CNN:s korrespondent portad från Vita huset

Donald Trump: ”Du är en fruktansvärd människa”

Av: 

Hans Österman

NYHETER

CNN:s Jim Acosta har fått sin pressackreditering till Vita huset indragen – bara timmar efter att han attackerades av Donald Trump under en presskonferens.

Trumps pressekreterare anklagar Acosta för att ha varit fysisk mot en kvinnlig anställd som försökte ta mikrofonen från honom – något han avfärdar som lögn.

Se klippet och avgör själv vem som har rätt.

Strax efter 01.30, svensk tid, twittrade CNN:s Vita huset-korrespondent Jim Acosta att han nekats tillträde till Vita huset. Han publicerade även en video där en vakt från Secret service ber honom att lämna tillbaka pressackrediteringen utanför grindarna.

Donald Trump under presskonferensen, innan CNN:s Jim Acosta fick sin pressackreditering indragen.

Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders bekräftar på Twitter att Jim Acostas ackreditering har dragits in ”tills vidare”.

Beskedet kommer bara timmar efter att Jim Acosta blev avbruten och attackerad av Donald Trump när han ställde frågor under en presskonferens i Vita huset.

– Du är en oförskämd och fruktansvärd människa, sa Trump till reportern under den hätska frågestunden.

Trump: ”CNN borde skämmas”

CNN-reportern ville fråga om presidentens inställning till flyktingar med anledning av hans kommenterar kring den karavan av människor som är på flykt i Latinamerika och som fått presidenten att skicka tusentals soldater till landets gräns mot Mexiko. En karavan presidenten beskrivit som en ”invasion”.

– CNN borde skämmas över att ha dig anställd, sa Trump.

– När du rapporterar falska nyheter, som CNN ofta gör, så är du folkets fiende.

Trump försökte få en kvinnlig medarbetare att tvinga bort mikrofonen från Acosta och bad honom sätta sig ner.

I en av flera tweets som pressekreteraren Sarah Huckabee Sanders publicerade under natten mot torsdagen anklagas Jim Acosta för att ha betett sig olämpligt och ”burit hand” mot kvinnan som skulle ta mikrofonen – ett påstående som inte stöds av tv-bilderna från presskonferensen och som enligt nyhetssajten Politico och flera andra amerikanska medier är fabricerat.

Jim Acosta vägrar släppa mikrofonen

Där syns hur Acosta först drar undan sin vänsterarm när kvinnan ska ta micken. Sedan håller han fast den med högerhanden och fortsätter rikta frågor till Trump samtidigt som han gör pekande gester mot presidenten med vänsterarmen. Då uppstår ett ögonblicks fysisk kontakt när kvinnan gör ett nytt försök att ta mikrofonen och Acosta fortsätter hålla fast den. Han säger ”ursäkta, fröken” till kvinnan och fortsätter att rikta sig till Trump, men av tv-bilderna att döma gör han inget fysiskt utfall mot henne.

När hon en stund senare gör ännu ett försök att ta mikrofonen lämnar han den ifrån sig.

Jim Acosta nekar till anklagelsen om att ha varit fysisk mot kvinnan.

”Det är en lögn”, skriver han på Twitter.

I sina tweets under natten skriver Sarah Huckabee Sanders bland annat så här:

”President Trump tror på den fria pressen och förväntar sig och välkomnar tuffa frågor om honom och hans regering. Vi kommer däremot aldrig tolerera en reporter som bär hand på en ung kvinna som bara försöker göra sitt jobb som Vita huset-anställd. Detta beteende är absolut oacceptabelt.”

Sarah Huckabee Sanders: ”Äckligt”

Pressekreteraren menar också att Jim Acosta tog för stor plats när han upprepade sina frågor till Trump.

”Det är också fullständigt respektlöst gentemot reporterns kollegor att inte ge dem möjligheten att ställa frågor. President Trump har varit mer tillgänglig för pressen än någon annan president i historien”.

Även Sarah Huckebee Sanders går till specifik attack mot CNN i sina tweets:

”I motsats till vad CNN påstår finns ingen större demonstration av presidentens stöd till en fri press än det event han höll i dag. Bara de skulle attackera presidenten för att inte stödja den fria pressen när han just fått 68 frågor från 35 olika reportrar under 1,5 timmar, inklusive flera från den aktuella reportern.”

”Att CNN är stolta över hur deras anställde uppförde sig är inte bara äckligt, det är ett exempel på deras skandalösa förakt för alla, inklusive unga kvinnor, som arbetar i den här administrationen.”

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Acosta – mannen som får Trump att se rött

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Vita huset, Washington DC

CNN

Sarah Huckabee Sanders

AB Voice