Exotisk papegoja på rymmen i Göteborg

avMikaela Somnell

Publicerad:

En förrymd papegoja av rasen grå jako flyger runt i centrala Göteborg.

Det har pågått intensiv jakt på jakon som riskerar att fara illa om den inte fångas in snart.

– Sådana fåglar klarar inte mycket, det räcker att det blir en köldknäpp så blir det synd om den, säger Monica Andén på djurambulansen.

En grå jako, en exotisk papegojfågel, är på rymmen i Göteborg. Den skymtades först vid Sjöfartsmuseet där en person såg fågeln i ett träd.

– En privatperson ringde klockan 14 och larmade om en förrymd papegoja. Vi ryckte ut men den satt långt upp i trädet. Den kom högre och högre och då vi fick inte tag i den, då ringde vi räddningstjänsten, säger Monica Andén på djurambulansen.

Monica Andén berättar att man försökte locka till sig jakon med äpple, men när den fick syn på håven fattade den misstankar och satte sig utom räckhåll för räddningspersonalen.

– Han var så clever att han fattade när han såg håven. Han flyger bra också eftersom han är dåligt vingklippt.

1 av 2 | Foto: Olof Ohlsson/Göteborgsposten

”Mobbad” av skator

Enligt Andén är det viktigt att fågeln fångas in så snart som möjligt då dess chanser att överleva minskar för varje minut som går.

– Sådana fåglar klarar inte mycket, det räcker att det blir en köldknäpp så blir det synd om den. Skatorna är inte heller snälla mot den, de hackar på den. De känner att det är en fågel som inte hör hemma där och mobbar ut den. Det blir synd om den lille kraken när de är där och pickar.

Djurambulansen har ingen aning om var papegojan kommer ifrån, men hoppas att fågelns ägare har bättre chans att fånga in den.

– Vi har ingen aning om var den kommer ifrån. Förhoppningsvis har ägaren bra kontakt med honom och har bättre chans att locka till sig honom.

Både djurambulansen och räddningstjänsten har gett upp för dagen, och nu hänger jakons liv på att allmänheten får tag i den.

Har du sett den grå jakon? Kontakta polisen på 11414.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg