Presidenten flög över cyklonkaoset: ”Över 1 000 döda”

Översvämningar i Moçambique

Cyklonen Idai drog in över södra Afrika i slutet av förra veckan.

Först nu har myndigheter i Moçambique kunnat flyga över området och att kroppar flyter i floderna.

– Allt tyder på att över 1 000 människor kommer att konstateras döda, säger president Filipe Nyusi i ett tal.

Det var i torsdags förra veckan som cyklonen Idai drog in över södra Afrika. Under helgen har ovädret fortsatt ställa till det och antalet dödsoffer väntas stiga kraftigt.

Nu har president Filipe Nyusoi besökt det drabbade området i centrala Moçambique. Han beskriver omfattningen av katastrofen som enorm.

– Vattenbankarna på floderna Pungue och Buzi har brustit. Hela byar har spolats bort, isolerat samhällen och, utifrån vad vi kunde se från ovan, flyter det kroppar där, säger Filipe Nyusoi.

Dödssiffran väntas öka

Han säger i ett tal till nationen att antalet omkomna kommer att stiga kraftigt, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Just nu är det officiellt 84 döda, men vi flög över området i morse för att få en bild av omfattningen. Allt tyder på att över 1 000 människor kommer att konstateras döda, säger Nyusoi.

– 100 000 människor är i fara.

Eftersom stor del av landets telekommunikationer slagits ut av ovädret har det varit svårt att komma fram till vänner och familj i det drabbade området.

Nittio procent av hamnstaden Beira har förstörts i ovädret och man befarar att de flesta dödsoffer kommer att finnas där. Vindarna förstörde byggnader och vägar och slog ut elen redan innan cyklonen nådde land i torsdags, skriver Al Jazeera.

Efter att en damm brustit går det inte längre att nå Beira, vilket även påverkar möjligheterna för hjälporganisationerna att komma fram till de drabbade områdena.

Zimbabwe och Malawi drabbade

FN-organet Unicef har ett av sina lager i staden.

– Jag har aldrig sett en stad i den storleken, med 500 000 människor, bli avskuren på det här sättet, säger Daniel Timme, talesperson för Unicef i Moçambique, till TT.

Även grannländerna Zimbabwe och Malawi har drabbats hårt av stormen.

Chimanimani-distriktet I Zimbabwe är helt avskärmat från omvärlden på grund av översvämningar. Många av de boende i området har flytt upp i bergen och hjälparbetare kämpar för att komma dit.

I nuläget har över 300 personer bekräftats döda i Moçambique, Malawi och Zimbabwe.

Publisert:

LÄS VIDARE