Kyliga budskapet från EU: Ta inte en förlängning för givet

Så kan drottningen påverka brexit

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

Theresa May fick en oväntad smäll när talmannen stoppade hennes tänkta omröstning om brexit.

Orden från EU lär inte ha lindrat.

Nu spekuleras i alla möjliga lösningar – varav en är att blanda in drottningen.

Om tio dagar ska Storbritannien lämna EU. Enligt artikel 50 i Lissabonfördraget har nämligen medlemsstaterna två år på sig att lämna efter att landet anmält sitt utträde.

Men ännu är mycket oklart. I går eftermiddag kom det chockerande beskedet från brittiska underhusets talman John Bercow: Det blir ingen tredje omröstning om Mays brexit-avtal.

Nu väntas premiärminister Theresa May vända sig till Bryssel. Hon väntas vädja till EU-ledarna på stundande toppmötet om att få skjuta fram Storbritanniens utträde ur EU.

1 av 3 | Foto: TT
Talmannen John Bercow.

”Ta inget för givet”

När mötet börjar på torsdag kommer de europeiska ledarna att ta ställning till om britterna får skjuta fram utträdesdatumet, rapporterar brittiska medier.

Michel Barnier, EU:s chefsförhandlare i brexit, kräver en förklaring till varför landet behöver mer tid.

– Den brittiska regeringen och parlamentet måste snabbt bestämma sig vilket som blir Storbritanniens nästa steg, säger han enligt The Guardian.

Michel Barniers budskap var att brittiska regeringen inte ska ta för givet att de får förlängd förhandlingstid eftersom Europeiska rådet kommer att fatta de beslut som är bäst för EU.

– En förlängning förlänger osäkerheten. Osäkerhet medför kostnader för företag och andra. Det innebär också politiska kostnader för EU, säger han under pressträffen och poängterar att det behövs en konkret plan från brittiska regeringen.

Drottningen kan hjälpa

Theresa Mays manövreringsutrymme blir allt mindre. En möjlighet är att parlamentet röstar om de vill ha en tredje omröstning om Mays brexit-avtal. Ett ja skulle sätta ökad press på talmannen John Bercow.

Ett annat alternativ är att drottningen avslutar det parlamentariska året och påbörjar ett nytt. Talmannens beslut gäller nämligen bara om samma förslag läggs fram under samma parlamentssession (motsvarigheten till ett svenskt riksdagsår).

Men Storbritanniens brexitminister Stephen Barclay har sagt att han inte ”ser det realistiskt att blanda in drottningen”, skriver The Guardian.

Kräver förklaring

Chefsförhandlaren Michel Barnier undrar vad Storbritannien kommer att få ut av mer förhandlingstid och poängterade att det redan finns ett avtal med EU.

Dessutom uppmanade han alla inblandade parter att förbereda sig för en hård brexit.

– Alla borde förbereda sig på ett scenario utan avtal, säger Michel Barnier.

Publicerad:

LÄS VIDARE