Maktens kvitton

Emma Carlsson Löfdahl lämnar Liberalerna – behåller riksdagsplats

Blir politisk vilde efter granskningen Maktens kvitton

Av: 

Isabelle Nordström

NYHETER

Hon hyrde en lägenhet av sin make och fick hundratusentals kronor i ersättning från skattebetalarna.

Nu lämnar Emma Carlsson Löfdahl Liberalerna – men behåller sin riksdagsplats.

– Det är tråkigt att när hon väl landar i det beslutet inte tar konsekvenserna av det och direkt lämnar sitt riksdagsuppdrag, säger Jimmy Ekström (L), vice förbundsordförande i Jönköpings län.

Emma Carlsson Löfdahl (L) har fått kraftig kritik efter att Aftonbladet avslöjade att hon hyrt sin makes bostadsrätt för 13 000 kronor i månaden trots att avgiften endast var 2 500 kronor.

Under de senaste två åren har L-toppen fått 103 000 kronor per år för att hyra lägenheten och Carlsson Löfdahl har plockat ut drygt 463 000 kronor i bidrag sedan 2013.

I lördags uppmanade L-ledaren Jan Björklund henne att avgå.

Lämnar Liberalerna

Nu lämnar hon partiet efter att ha meddelat riksdagsgruppen och partiledningen om sitt beslut.

– Jag fick indikationer om det under gårdagskvällen och sedan fick jag det bekräftat, säger Jimmy Ekström, vice förbundsordförande för Liberalerna i Jönköpings län.

Emma Carlsson Löfdahl kommer dock att sitta kvar på sin riksdagsplats i avvaktan på den förundersökning som åklagare har inlett, enligt ett mejl Aftonbladet tagit del av.

– Jag tycker att det är tråkigt att Emma väljer den vägen att lämna partiet. Men samtidigt är det tråkigt att när hon väl landar i det beslutet inte tar konsekvenserna av det och direkt lämnar sitt riksdagsuppdrag utan väljer att sitta kvar på det tills vidare, säger Jimmy Ekström.

– Det är bekymmersamt eftersom det hindrar partiet att jobba vidare med riksdagsarbetet med en ny person från länet på ledamotsrollen.

Om hon lämnar partiet hon valts in för men behåller riksdagsplatsen blir hon en politisk vilde.

Tog time-out

I fredags meddelade Carlsson Löfdahl att hon tog time-out under tiden som förundersökningen pågår. På sin Facebook-sida skriver hon själv om beslutet att lämna riksdagen.

”Jag har i mer än 30 år varit medlem i detta parti och de senaste 10 åren varit riksdagsledamot. Jag har alltid varit lojal mot partiet och partiledningen och var trygg i att jag skulle få samma stöd när jag hamnade i blåsväder”, skriver Emma Carlsson Löfdahl.

Senare i inlägget skriver hon att hon vägrar tvingas bort från riksdagen på grund av ett ”mediadrev” och är kritisk mot Liberalerna.

”Ett fegt parti som inte orkar hålla emot när det stormar”, skriver hon.

Aftonbladet söker Emma Carlsson Löfdahl.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Emma Carlsson Löfdahls hyresupplägg utreds av åklagare

ÄMNEN I ARTIKELN

Maktens kvitton

Liberalerna

Emma Carlsson Löfdahl

Jan Björklund

Jönköpings län

AB Voice