Kungaparet firar förlovningsdag – och kärleken spirar ännu

Tiden går! I år är det 43 år sedan den unge kung Carl XVI Gustaf och fröken Silvia Sommerlath satt tätt ihop i den gröna soffan i prinsessan Sibyllas våning på Kungliga slottet och förälskat avslöjade att de just hade förlovat sig.

Det var en iskall dag den 12 mars 1976 och medan kungen berättade att det hade sagt ”klick” mellan dem vid första mötet klickade det till i svenska folkets hjärtan vid åsynen av denna vackra, mjuka och intelligenta kvinna som snart skulle bli Sveriges drottning.

Silviafebern drabbade Sverige och den har inte lagt sig ännu!

Paret intervjuades av SVT:s Claes Elfsberg, som var lika imponerad som vi andra av att Silvia svarade på svenska.

Redan den 19 juni samma år blev det bröllop i Storkyrkan, en dag då Sverige verkligen stod stilla.

Sa ”klick” i München

Före förlovningen hade de två lekt kurragömma med svenska pressen i fyra år, sen det klickade till mellan dem vid invigningen av OS i München 1972, där Silvia var chefsvärdinna. Kungen var ännu kronprins och efter att ha spanat in den unga skönheten bjöd han henne på en privat familjemiddag med prins Bertil, hans sambo Lilian och prinsessan Birgitta med maken Hansi, som alla bara hade lovord för Silvia.

Tre barn och sju barnbarn senare känns säkert minnet av den där förlovningsintervjun förunderligt nära i tiden. Självklart har de haft sina motgångar och problem i äktenskapet, men kärleken och lojaliteten mellan dem är så stark att de övervunnit dem.

”Livets efterrätt”

Nu när alla barnen är vuxna och har egna familjer har äktenskapet kommit in i en ny fas. De är mormor och morfar och farmor och farfar – ”livets efterrätt”, säger drottningen ofta, som liksom kungen njuter av barnbarnen.

De alltför få arbetsfria helgerna är de oftast på tu man hand på Stenhammars slott i Sörmland. Det är ett levande lantbruk med både djur och spannmål, där kungaparet kan känna sig mer avslappnade än någonsin. Den ibland lite buttre kungen blir som barn på nytt bland alla traktorer och skördetröskor, stora som tvåplansvillor.

Missa inte nya numret av Gala Magazine. Säljs med Aftonbladet 9 mars.
Missa inte nya numret av Gala Magazine. Säljs med Aftonbladet 9 mars.

Kärleken starkare med åren

Fyra år fick alltså kungaparet vänta på att bli man och hustru, men deras dotter kronprinsessan Victoria tvingades vänta i hela sju år på sin drömprins Daniel! Den 24 februari i år firade de tio år som förlovade men först nästa år blir det tioårig bröllopsdag, den 19 juni, precis som kungen och drottningen. Och att Victorias och Daniels kärlek bara har blivit starkare med åren kan ingen tvivla på!

Missa inte nya numret av Gala Magazine. Säljs med Aftonbladet 9 mars.

Publisert:

LÄS VIDARE