Experten: Känner inte till något liknande

avEric Emanuelsson

Publicerad:
1 av 8
Den misstänkta 24-åringen.

En ung kvinna är huvudmisstänkt till att ha styckamördat den 22-åriga kvinnan från Örebro.

Är hon skyldig är fallet unikt i Sverige.

– Jag känner inte till något liknade i modern tid. Det är extremt ovanligt, säger Mikael Rying, kriminolog på Rikspolisstyrelsen.

Kriminologen Mikael Rying.

De 24-åriga kvinnan är på sannolika skäl misstänkt för styckmordet på kvinnan från Örebro. Även en jämnårig man har häktats för skyddande av brottsling.

Bara ett fåtal gånger i historien har kvinnor gjort sig skyldiga till styckmord. Men aldrig har en ung kvinna mördat och styckat en annan ung kvinna, enligt Mikael Rying.

– Är personen skyldig så är fallet unikt i modern tid, säger han.

"Extremt ovanligt"

Under de senaste 25 åren finns det bara ett känt fall i Sverige där en kvinna har varit inblandad i ett styckmord. Det skedde 1998 då en kvinnan i 40-årsåldern mördade sin 81-årige man och slängde likdelarna i Riddarfjärden.

– Det är till och börja med ovanligt att kvinnor ens mördar någon. Att de sedan skulle vara inblandade i en styckning är extremt ovanligt.

Enligt Mikael Rying är det något som är märkligt med just det här fallet. 80-90 procent av de som utför ett mord har en psykisk störning. Något som inte stämmer överens med vänners beskrivning över den misstänkte kvinnan och mannen, som enligt uppgifter ska ha varit ett par.

– Av det jag har läst beskriver vännerna de som vilket par som helst. Att de skulle ha mördat och styckat en bekant och köra ut kroppen till skogen verkar märkligt. Det måste ligga något mer bakom det här, säger han.

"Bara män"

Varje år utförs 80-90 mord i Sverige. Ungefär två av dessa är styckmord och i nästan uteslutande alla fall är det män som styckar kroppen.

– Kvinnor utför tio procent av alla mord i Sverige. Vad det gäller styckning så är det i princip bara män som gör det.

Publicerad: