Nyheter

Kompisgänget hittade granat i älven

Av: 

Ida Persson

NYHETER

Kompisarna dök efter cyklar i älven - då kom chocken.

På botten låg en halvmeter lång granat.

– Man blev lite skraj, säger Gustav Erkheikki, 14.

Det var vid sextiden i fredags som Gustav Erkheikki med vännerna Thomas, Jonas, Oliver och Alexander badade i Torneälven, Haparanda.

De letade efter gamla cyklar från botten.

– Vi hade tråkigt och hade hört att det låg massa saker där. Vi ville kolla om det gick att plocka upp något, säger Gustav Erkheikki, 14.

Men under dykningen gjorde de en chockartad upptäckt.

På botten, bara meter ifrån badbryggan, låg en halvmeter lång granat.

– Det såg ut som en missil eller något. Vi plockade upp den och ringde polisen direkt. Man blev lite skraj, säger Gustav Erkheikki.

Granaten sprängdes under vattnet

Området kring badplatsen spärrades av och en bombenhet från Stockholm kom till platsen för att desarmera granaten, som sprängdes under vatten. Polisen kunde inte avgöra om föremålet var skarpt eller inte.

Enligt vapenexperten Svante Karlsson på Totalförsvarets forskningsinstitut är det en pansarspränggranat skjuten från ett svenskt raketgevär av typen m/49 eller m/51. Varianten skrotades på sextiotalet.

– Området var övningsområde för svensk militär under Kalla kriget och det sköts en hel del granater här. Men de här sakerna brukar hittas vid skjutfält. Att den finns på en badplats är inte bra. Min gissning är att den landat i älven av misstag och sedan drivit vidare.

"Kan vara livsfarligt"

Han avråder starkt från att försöka flytta eller röra vid gammal ammunition.

– Min gissning är att det här är en barlastare, alltså en granat utan sprängladdning, men det är omöjligt att avgöra. Om det funnits en gul rand på granaten betyder det att den är skarp. Att flytta på den kan vara livsfarligt.

Och ibland krävs ännu mindre - ett klick på telefonen kan räcka för att utlösa "klickade" granater.

– De här granaterna innehåller ju radiosändare och kan utlösas av elektromagnetiska vågor. En mobiltelefon kan mycket väl orsaka en explosion. Det man bör göra är att markera platsen och ringa polis.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert: