Nyheter

Åklagaren: Assange måste till Sverige

Av: 

Niklas Eriksson

Christoffer Malm

NYHETER

Så länge Julian Assange är på ambassaden i London kan rättsprocessen i princip stå stilla.

Det beskedet kom från överåklagare Marianne Ny.

– Han behöver vara tillgänglig för förhör i Sverige, säger hon.

På en presskonferens kort efter att beslutet meddelats säger överåklagare Marianne Ny att Julian Assange undanhållit sig rättvisan genom att ta sig till Ecuadors ambassad.

Marianne Ny säger också att de har utvärderat den säkrade bevisningen och att den står stark. Och att tingsrätten också bedömer det så, eftersom de beslutat att låta häktningen kvarstå.

”Inte ett skäl att häva häktning"

Eftersom häktningen inte hävdes och Assanges försvarsadvokater säger att Wikileaks-grundaren inte kommer ta sig till Sverige i nuläget kvarstår dödläget.

Assanges advokat Per E Samuelsson säger att det enda sättet att föra utredningen vidare är att häva häktningen.

– Detta ärende är unikt i det här avseendet, men jag vill poängtera att domstolen gjorde bedömningen att Julian Assange tagit sin tillflykt till en ambassad inte är ett skäl till att häva häktningen, säger Marianne Ny.

Hon säger att de har sett över sina alternativ och kommit fram till att det i nuläget inte finns skäl att försöka sig på den komplicerade processen att förhöra Assange i London.

Måste komma till Sverige

– Han behöver vara tillgänglig för förhör i Sverige. Vi överväger kontinuerligt hur vi ska handlägga målet och har gott samarbete med våra engelska kollegor kring de här väldigt svåra frågorna, säger överåklagaren.

Hon svarade också på frågan om varför de inte kan åtala honom innan de förhör honom. Enligt Marianne Ny så lägger rättegångsbalken hinder i vägen.

– Den kräver att vi ger den som är misstänkt en chans att lämna sin version och att den misstänkte delges misstanke i ett förhör och insyn i hela utredningsmaterialet. Därefter kan man gå till åtal, säger Marianne Ny.

Hon vidhåller också att förhör i Storbritannien inte löser frågan med hur de skulle gå till väga vid en eventuell lagföring av Assange.

Kan häktas i ytterligare sex år

Åklagaren Marianne Ny ville inte svara på om tror att Julian Assange någonsin kommer att komma till Sverige och ställas inför rätta.

– Den sortens personliga frågor vill jag inte besvara, säger Marianne Ny.

Häktningsbeslutet gäller ända till brotten han misstänks för preskriberas, om inget annat beslut fattas.

– Preskriptionstiden för sexuellt ofredande och olaga tvång är fem år. De preskriberas i augusti nästa år. För våldtäkt är preskriptionstiden tio år, säger Marianne Ny.

ANNONS

50% rabatt på valfri produkt hos Yves Rocher! Ange kod: "NOW50" Gäller första produkten som läggs I varukorgen. Gäller ej rea eller set.

Extern länk från Yves Rocher SE

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter