Henrik, 22, hade hosta – tog medicin och dog

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Med en envis förkylning och en rethosta som inte försvann fick 22-åriga Henrik Norman hostmedicinen Cocillana-etyfin utskriven till sig.

Ett par dagar senare hittade Henriks pappa Christer sin son död i sängen.

– Han var jätteglad för jobb, arbetskamrater och lägenhet. Han var på topp, säger Christer Norman till Aftonbladet.

I februari 2016 hade Henrik Norman, 22, från Örnsköldsvik precis fått sitt drömjobb på Ikea som skulle öppna i Umeå. Han hade också fått sin första egna lägenhet i samma stad och livet var på topp, skriver Expressen.

Men februari är en tung månad för många, med mycket bakterier och sjukdomar. Det fick även Henrik uppleva precis då hans drömmar höll på att förverkligas. Han drog på sig en förkylning med en riktig rethosta.

Han gick till vårdcentralen och fick då en vanlig hostmedicin utskriven till sig, Cocillana-etyfin, som förhoppningsvis skulle göra honom frisk lagom till en internutbildning som han skulle få gå på inför jobbet på Ikea.

– Han ville bli frisk innan utbildningen. Han var ju jätteglad för jobb, arbetskamrater och lägenhet, säger Henriks pappa Christer Norman.

”Trodde han låg och sov”

Henrik bodde hos sin pappa i Örnsköldsvik, men just den här helgen var Christer i Stockholm. Tidigt på måndagsmorgonen kom han hem och skulle skjutsa sin son till tåget – en resa som skulle leda Henrik till utbildningen i Västerås.

– När jag kom hem trodde jag att han låg och sov, säger Christer och fortsätter:

– Sen försökte jag väcka honom och då förstod jag ju ganska direkt att han hade avlidit.

Efter obduktionen visade det sig att det var den utskrivna hostmedicinen som blev Henriks död.

– Han förstod nog inte hur farligt det var. Vem tror att vanlig hostmedicin kan döda en?

Den förpackning med Cocillana-etyfin som Henrik hade fått innehöll en halvliter medicin och Henrik hade hunnit dricka ungefär tre deciliter.

Eftersom Cocillana-etyfin innehåller morfin så lindrar den hosta, om man tar små mängder. Det gäller dock att inte ta mer än tio mililiter fyra gånger om dagen, om man är vuxen.

Henriks fall anmält till IVO

Christer har nu anmält sonens död till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Han brinner nu för att varna andra för vad som kan hända de som använder preparatet och undrar varför man skriver ut så pass stora flaskor trots kunskap om hur farligt det är att överdosera.

– Jag skulle vilja att det stod väl synligt på flaskan att överdosering medför livsfara.

Att man skriver ut tydligare information på flaskan och säljer mindre förpackningar är alltså Christers mål.

”I överdoser så är det här ett relativt riskabelt medel”, menar Mark Personne som är överläkare på Giftinformationscentralen.
Foto: Giftinformationscentralen
”I överdoser så är det här ett relativt riskabelt medel”, menar Mark Personne som är överläkare på Giftinformationscentralen.

Giftinformationscentralen om Cocillana-etyfin

Enligt Mark Personne som är överläkare på Giftinformationscentralen dämpar morfin hostan, men även andningen för den som tar för mycket.

– Det här är en gammal ganska otidsenlig hostmedicin som innehåller ett morfinliknande medel som är hostdämpande. Dessutom innehåller det ungefär tio procent alkohol, alltså etanol, utav oklar anledning.

Han menar att Giftinformationscentralen länge flaggat för att man ska se över användningen av preparatet. Han beskriver flera situationer där patienter tvingats åka in till sjukhus för att få motgift då deras andning påverkats av den vanliga hostmedicinen.

– Med den volym som säljs, det kan vara både halvliters- och enlitersflaskor, så har man tillgång till en så stor mängd att det kan ge en allvarlig påverkan på ens medvetandegrad och andning. Har man fått i sig en tre, fyra deciliter så är det en uppenbar risk att det här kan ge en allvarlig påverkan.

Publicerad:

LÄS VIDARE