Iraks offensiv i Tikrit stoppas – IS har minerat staden

Foto: Shiitisk milis attackerades självmordsbombare vid Tikrits södra gräns under offensiven för att ta tillbaka staden från IS.
NYHETER

Irak håller på att återta Tikrit.

Nu tvingas deras styrkor pausa offensiven mot IS.

Terrorgruppen har minerat staden med bomber.

Irakiska styrkor tillsammans med shiitisk milis har mobiliserat närmare 30 000 personer för att återta Tikrit. Terrorgruppen rapporterades i veckan ha pressats tillbaka och amerikanska militären uppgav att IS var på väg att förlora kontrollen.

– Det råder inga tvivel om att de kommer att driva ut IS ur Tikrit, säger general Martin Dempsey, USA:s militärchef enligt BBC.

Ska få förstärkning

Offensiven har kallats den största sedan IS utropade sitt kalifat efter att ha erövrat stora områden i Irak och Syrien.

Men nu har de irakiska styrkorna tvingats pausa i väntan på förstärkningar, skriver Reuters. Under fredagen uppgav irakiska militärkällor att alla försök att återta nya områden i staden har stoppats i väntan på att fler soldater har tagit sig till området.

Tikrit har minerats av IS.

Stadens gator uppges vara en ”labyrint med minfält av dolda bomber”. Även hus ska ha minerats med sprängämnen som försvårar de irakiska styrkornas offensiv, skriver Reuters.

IS ska också ha placerat ut krypskyttar i ett försök att inte förlora mer mark i staden.

”Vi följer planen”

Men Hadi al-Amiri, ledare för en av de shiitiska miliserna, säger att de inte misströstar i kampen för att återta Tikrit.

– Vi har inte bråttom, vi har en plan och vi följer den, säger han enligt Reuters.

– Även om striden drar ut på tiden en, två, tre eller fyra dagar så är det okej. Vi kommer att fira Tikrits frigörelse från fienden.

Om de lyckas är det första gången irakiska styrkor tar tillbaka en hel stad från IS.

Samtidigt som rapporterna om den avstannande offensiven kom uppgifter om att IS nu förlorat kontrollen i en fjärdedel av de områden de styrt i Irak.

– IS har inte längre rörelsefrihet i ungefär 25 procent av de befolkade områden i Irak där de en gång har opererat fritt, säger Pentagon-talespersonen Steven Warren, enligt ABC News.

– Deras kalifat håller på att krympa.

Han uppger att IS totalt kontrollerat som mest 55 000 kvadratkilometer i norra och västra Irak. I nuläget beräknas de ha förlorat mellan 11 000 och 13 000 kvadratkilometer, enligt ABC News.

ARTIKELN HANDLAR OM

Irak

IS/Daesh

Tikrit