Experten: ”Rör sig med stor sannolikhet om spelmissbruk”

Publicerad:
Uppdaterad:
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Jimmie Åkesson (SD).

NYHETER

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ägnar sig åt omfattande spel om pengar på nätet, avslöjar SR:s Ekot.

Bland annat ska han nyligen ha spelat bort nära 50 000 kronor på bara några timmar.

– Med väldigt hög sannolikhet rör det sig om spelmissbruk, säger psykologen Jakob Jonsson, en av Sveriges främsta experter på spelberoende, till Aftonbladet.

Hittills i år har Jimmie Åkesson satsat mer än en halv miljon kronor på nätcasinon, rapporterar Ekot efter att ha kommit över uppgifter från SD-ledarens kontokort.

För att analysera Jimmie Åkessons spelbeteende anlitade Sveriges Radio spelberoendeexperten Jakob Jonsson, som fick ta del av uppgifterna i avidentifierat skick.

– När jag blev intervjuad av Ekot visste jag inte vem det var frågan om, säger Jakob Jonsson till Aftonbladet och fortsätter:

– Men som jag sa är det hög sannolikhet att han har problem med sitt spelande på ett eller annat sätt. Sedan går det inte utifrån speldata att vara mer tydlig än så. Men det är en hög risk för spelproblem.

Men det går inte att fastställa att det är spelmissbruk?

– Med väldigt hög sannolikhet rör det sig om det, om man ser till mönstret han har spelat på. Men det vet förmodligen han själv och folk i hans omgivning mycket mer om.

Enligt Jakob Jonsson är Jimmie Åkessons beteende ett tecken på att han borde söka hjälp.

– Ja, det är tydliga tecken på det. Om det var jag själv eller någon anhörig till mig skulle jag vara väldigt orolig.

Vad är det för hjälp han bör söka?

– Det finns olika sorters hjälp, men någon typ av psykoterapeutisk hjälp skulle jag säga. Det finns specialiserad spelberoendebehandling.

Publicerad: