SD-toppen: ”Åker ju inte på semester till Moçambique”

avLisa Röstlund

NYHETER

EU-parlamentarikern Kristina Winberg (SD) önskar att hon formulerat sig annorlunda.

Hon håller fast vid att hon volontärarbetat.

– Man åker ju inte på semester till Moçambique, säger hon till Aftonbladet.

När Aftonbladet når Kristina Winberg är hon upprörd över artikeln om henne.

– Jag tycker det var lite konstigt skrivet av er. Jag bekostade en resa och bekostade förnödenheter: gosedjur, pennor och papper till barnen som jag hade med mig. På plats bekostade jag tvålar, mjölk och filtar som vi delade ut till behövande. Sedan att jag inte var avlönad av Sida – jag borde kanske ha formulerat mig annorlunda och sagt att jag volontärarbetade. Men syftet med hela min resa och vistelse där varje dag var att ta del av deras arbete. Man åker ju inte på semester till Moçambique.

Din kusins fru säger ju att du inte var med och hjälpte dem, utan att du var på besök under två veckor.

– Det är märkligt att hon säger det. Jag hjälpte ju dem i deras arbete. Hon jobbade ju med fattiga som vi var ute och besökte, sedan var vi och besökte fängelser och det var fattiga barn och aids. Jag tyckte jag var delaktig.

”Delade ju ut förnödenheter”

Enligt henne jobbade de ju inte för Sida då du var där?

– Det är ju märkligt för de har ju bott där i 20 år. Hon jobbade för något engelskt företag och jag vill minnas att han, Lars-Åke, min kusin, var anställd hos Sida. Jag förstår inte vad det här är för stor grej. Mitt huvudsyfte var att hjälpa till, jag köpte med mig förnödenheter som jag hade med mig. Sedan att jag inte var formellt anställd... Det beror på hur man definierar arbete. Jag delade ju ut förnödenheter. Jag har jobbat på resebyrå i 15 år och detta är den resa som gjort störst intryck på mig. Vi bodde hos min kusin och hans familj och de hade vakter. Det var ju hög kriminalitet där. Man vågade inte gå ut på kvällen där, inte.

Varför har du så ofta under din valkampanj tagit upp att du jobbat för Sida?

– Jag tyckte det var viktigt att tala om vad det betyder att hjälpa människor på plats, och de pengarna man lägger ner, att de hjälper. Att ha sett hur människor har det när de lider. De grät när vi kom, och den känslan, att få hjälpa till och se hur mycket det gör, den borde alla få vara med om.

”Vill hjälpa så många som möjligt”

När du sagt i så många sammanhang att du arbetat för Sida kan det framstå som om du gjort mer än det här besöket.

– Jag har bara sagt att jag varit nere i Moçambique och vet hur det är när människor lider. Jag har aldrig sagt att jag jobbat för Sida i ett år eller så. Men visst hade jag kunnat formulera mig på ett annat sätt. Jag hade kunnat säga att jag volontärarbetat. Det är den här resan, av alla jag gjort, som satt sig i mitt hjärta.

Den här starka upplevelsen av att få hjälpa människor i nöd, har det blivit en ledstjärna för dig som politiker?

– Ja, det tycker jag. Vi är ett parti som vill hjälpa så många som möjligt. Det är viktigt att hjälpa människor på plats.

Hur känner du för dem som lider så mycket att de känner sig tvingade att fly?

– Ja, de har ju rätt att söka asyl i Sverige. Men vi ska också hjälpa folk på plats genom humanitärt bistånd, det är därför vi vill satsa så mycket på bistånd.