Reinfeldt: För mig är det ett ohållbart samhälle

1 av 2 | Foto: TT

Inget snack om extraval och dagspolitik – men gärna om den värme och tacksamhet han säger sig ha mött från många människor under de senaste månaderna.

I sin första stora tv-intervju sedan han lämnade statsministerposten var Fredrik Reinfeldt noga med att inte lägga sig i det spända politiska läget.

– Extravalet får andra kommentera. Jag tycker det är viktigt att Anna Kinberg Batra får komma in i sin roll. Hon har dessutom pekat ut ett team som jag tror mycket på, sade Fredrik Reinfeldt i TV4:s Nyhetsmorgon.

Efter tolv år som partiledare och åtta som statsminister valde Fredrik Reinfeld att meddela sin avgång från båda posterna redan under valnatten i september. Sedan dess har han varit i stort sett osynlig i media. I tv-intervjun förklarade Reinfeldt att beslutet att kliva av var noga genomtänkt.

Avgår formellt i januari

– Val handlar om att fatta beslut. Jag och mina vänner i Alliansen har varit tydliga med hur vi tänkte tolka valresultatet. Att då hänga sig kvar, det har vi sett många politiker i andra länder som gör, det är att inte respektera väljarresultatet.

Moderatledaren, som formellt avgår vid extrastämman 10 januari, säger sig också ha fått starka reaktioner på beskedet.

– Det fascinerande var att många beskrev den här kvällen att de satt och grät när de följde detta. Det satte igång många känslor. Det har jag värdesatt väldigt mycket eftersom jag tycker att politik ska vara värme och möte med människor.

Flera jobberbjudanden

Också det uppmärksammade "öppna-era-hjärtan-talet" berördes i julaftonsintervjun. Fredrik Reinfeldt poängterade på nytt det viktiga i att låta Sverige vara ett öppet land.

– Jag måste stå upp mot de som hävdar att det här är ett land som stängdes för tre generationer sedan och ingen annan är välkommen. För mig är det ett ohållbart samhälle.

– Och det ska absolut färga julhögtider och annat också. Det får gärna vara annorlunda, därför att jag är nyfiken på människor, nyfiken på de som inte lever som jag.

Under det närmaste året ska han också börja skriva på en bok. Dessutom finns enligt Fredrik Reinfeldt "ett par" jobberbjudanden att fundera över. Men rykten som pekar ut honom som aktuell för att bli ny generalsekreterare för FN ger han inte mycket för.

– Om jag någon gång nämns här så nämns många andra i andra länder. Och när det sedan ska tillsättas blir det smalt i gången. Jag är absolut inte inställd på det.

TT