Ny rapport: e-cigg farligare än cigg

E-cigaretter marknadsförs som ett hälsosammare alternativ till rökning.

Men enligt en ny forskningsrapport innehåller e-ciggen tio gånger så mycket cancerframkallande ämne som i vanliga cigaretter.

– Det är inga snälla kemikalier, säger överläkaren Matz Larsson.

Ta en cigg, men slipp gifterna.

Så marknadsförs de elektroniska cigaretter som blir allt mer populära i hela världen. E-cigaretten innehåller en smaksatt vätska som hettas upp elektroniskt. Därefter andas rökaren in ångorna.

Eftersom det inte bildas någon rök har antagandet varit att e-ciggen är mindre giftiga, men en ny japansk forskningsrapport tyder på att det är dags att e-fimpa.

– I ett e-cigarettmärke hittade vi tio gånger så mycket cancerframkallande ämnen som i en vanlig cigarett, säger forskaren Naoki Kunugita till AFP.

"Ser mellan fingrarna"

Forskarna, som skrivit rapporten på uppdrag av den japanska regeringen, fann framförallt höga halter av ämnena formaldehyd och acetaldehyd. Formaldehyd är ett ämne som används i bland annat byggmaterial och balsameringsvätska.

– Det är inga snälla kemikalier, båda är cancerframkallande, säger Matz Larsson, överläkare och medlem i organisationen Läkare mot tobak.

I Sverige är det inte lagligt att sälja e-cigaretter, men i praktiken är det väldigt enkelt att få tag på.

– Man ser mellan fingrarna, vilket är väldigt förvånande för mig. Det behövs mer forskning innan man går ut med en ny produkt av den här typen, säger Matz Larsson.

"Då framstår ju allt som hälsosamt"

Matz Larsson säger att han vill läsa forskningsrapporten innan han uttalar sig om resultaten. Han är dock övertygad om att e-cigaretten inte är någon hälsoprodukt.

– Även om e-cigaretten inte skulle vara giftigare än vanliga cigaretter så säger det inte så mycket. I jämförelse med cigaretter framstår ju allt som hälsosamt, säger han.

Publisert: