Bomben: Det blir extra val

Valet ska hållas 22 mars nästa år

Efter voteringen om budgetalternativen i riksdagen står det klart - regeringens budget har fallit.

Stefan Löfven meddelar därför att det blir extra val 29 december. Valet ska hållas 22 mars nästa år.

Efter att regeringens budgetalternativ röstats ner i riksdagen kallade Stefan Löfven och Gustav Fridolin till pressträff. Där kom det oväntade beskedet: Regeringen kommer att utlysa ett extra val som planeras till 22 mars nästa år.

– Jag har tagit ansvar, jag tänker ta det ansvaret i dag. Jag är glad att de bekräftar att det är vi som fattar beslut. Vi meddelar följande nu. Regeringen kommer 29 december utlysa extra val.

Stefan Löfven säger att han känner sig trygg med beslutet.

- Vi har diksuterat olika alternativ. Jag känner en väldigt trygghet i detta. Jag har känt mig lugn det senaste dygnet, säger han till TT.

Gustav Fridolin meddelar att de går till val på att skolan, jobben och klimatet går före skattesänkningar.

Stefan Löfven lade under pressträffen en stor del av skulden för det politiska kaoset på Alliansledarna.

– De låter nu SD diktera villkoren i svensk politik, säger han.

– Det här är ett ansvarslöst agerande av fem partier som saknar motstycke i svensk historia, säger han

”Vem är er kandidat?”

Det har varit en hetsig debatt i riksdagens kammare under dagen. Upprepade replikskiften har handlat om samma sak, nämligen hur Alliansen tänker sig styra under hotet från SD som i går meddelade att de vill fälla varje regering som väljer att verka för en ökad invandring och ge Miljöpartiet ett avgörande inflytande över svensk migrationspolitik.

Ett intensivt replikskifte pågick under förmiddagens budgetdebatt till exempel mellan Ulla Andersson (V) och ex-ministern Erik Ullenhag (FP).

Bland annat kom morgonens medie-uppgifter om att tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin (M) tycker att Alliansen bör försöka övertala Fredrik Reinfeldt att komma tilllbaka och leda partiet vid ett nyval.

– Vem är er statsministerkandidat? Littorin gick ut och efterfrågade att Reinfeldt ska tillbaka. Är det er linje? sa Ulla Andersson.

Erik Ullenhag bollade dock tillbaka frågan till regeringen som i budgeten samarbetar med Vänsterpartiet.

– Den som väljer att bilda regering bär ett ansvar.

Även Andersson attackerade

På samma sätt attackerade Magdalena Andersson den borgerliga oppositionen. Hon vände sig bland annat till KD:s Jakob Forssmed med samma fråga som hon tidigare i debatten riktat till såväl FP som C:

– Jag undrar om KD har några tankar om hur Sverige ska kunna styras framöver, när SD avser fälla varje budget som läggs i riksdagen? Jag ser bara två alternativ: att man har en regering som samarbetar över blockgränserna, eller en regering som dansar efter SD:s pipa. Vad är ert svar?

Svaret han gav var att regeringens "track record" i frågan inte är bra.

– Ni har brutit de samarbeten ni ingått. Det är inte en bra grund för samtal.

Budgeten röstas ned

Under förmiddagen stod det också klart att Socialdemokraterna inte kommer att försöka rädda sin budget genom att rösta om att den ska återvisas till finansutskottet.

–  Det fanns ingen öppning, säger Leif Jakobsson (S), vice ordförande i skatteutskottet, till TT.

Därmed väntas Stefan Löfvens budget röstas ned under eftermiddagen.

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt återupprepade partiets besked från i går.

–  Vi kommer att yrka för Alliansens budgetalternativ i eftermiddag. Det innebär inte att vi ställer oss bakom Alliansens alternativ, utan att vi underkänner regeringens.

– Vi vill understryka för en ny regeringsbildare att vi står i total beredskap att rösta nej igen mot en regering som vill fortsätta på samma inriktning. Men jag är ändå beredd att sträcka ut en hand för att samverka kring att minska migration och integration i syftet att öka bistånd.

Publisert: