Många cancerämnen i e-cigaretter

Så kallade e-cigaretter innehåller upp till tio gånger så höga nivåer av cancerframkallande ämnen som vanliga cigaretter. Det konstaterar japanska forskare efter att ha analyserat innehållet i den ånga som dessa cigaretter producerar.

E-cigaretter blir allt mer populära, inte minst bland ungdomar. Uppfinningen bygger på att en smaksatt vätska (som ofta innehåller nikotin) hettas upp på elektronisk väg. Ångan inhaleras, men eftersom den inte innehåller någon rök har e-cigaretter lanserats som ett mindre farligt alternativ än vanliga cigaretter.

På uppdrag av Japans hälsoministerium har nu forskare analyserat ångan hos ett flertal olika märken och upptäckt höga halter av ämnen som formaldehyd och acetaldehyd, som båda anses vara cancerframkallande. De höga halterna sågs framför allt när den tråd som förångar vätskan blev överhettad.

– I ett av märkena hittade forskarna mer än tio gånger högre halter av cancerframkallande ämnen än i en vanlig cigarett, säger forskaren Naoki Kunugita till AFP.

TT

Publisert: