De tvingas lämna fingeravtryck i affären

Publicerad 2015-03-09

Protester Landets ekonomiska kris har lett till stora protester mot Nicolas Maduro.

Venezuela ska installera 20 000 fingeravtrycksläsare i landets mataffärer.

Syftet är att motverka fusk och hamstring.

Venzuela genomgår en djup ekonomisk kris. Den syns inte minst i landets matvarubutiker. Många hyllor står tomma samtidigt som enorma köer av kunder ringlar sig utanför affärerna.

Enligt landets president, Nicolas Maduro, beror underskottet på varor på manipulation av tillgången på mat och priserna. Han beskyller också colombianska matsmugglare för att köpa upp priskontrollerade varor vid statligt ägda affärer utmed gränsen mellan länderna.

För att råda bot problemen installeras nu 20 000 läsare som kan registrera kundernas fingeravtryck i de venezuelanska matbutikerna. Med hjälp av dessa ska landets matransoner enklare kunna kontrolleras. Tidigare har venzuelanerna tvingats visa legitimation och uppge sitt personnummer, för att de inte ska köpa mer än de tillåts, rapporterar BBC.

Venezuelas ekonomiska kris har förvärrats av det sjunkande priset på olja. Råvaran står för omkring 95 procent av landets exportinkomster.

På grund av landets dåliga ekonomi och alla de bristsjukdomar som följer av den hålls stora protester mot Maduro. Demonstranter kräver en ny ledning och en friare ekonomi.

Följ ämnen i artikeln