Här är mannen bakom Flashback

En rad människor faller offer för kränkningar och hot på Flashbacks forum utan att någonting händer.

Samtidigt får mannen bakom sajten – Jan Axelsson, 46 – skydd av samhället och hemliga personuppgifter efter att själv ha utsatts ett hot.

Jan Axelsson växte upp i Norrköping och började göra tidningar redan i tonåren. I början av 90-talet startade han Flashback TV som fick sända i lokalstationer i Östergötland.

I februari 1993 gavs första numret av tidningen Flashback ut och handlade bland annat om LSD-experiment. I ett nummer några år senare hängdes våldtäktsmän som hade dömts ut med namn och bild.

1995 flyttade Flashback ut på internet. Jan Axelsson har uppgett att han vill värna det fria ordet och försvara åsikts- och yttrandefriheten.

Det finns en hel del sakliga diskussioner i olika forum som handlar om allt i från datorer till olika intresseområden.

Men flera av diskussionsforumen är i dag också fyllda av inlägg med hat, rasistiska utfall och hot. I några fall går hetsen och kränkningen av enskilda individer mycket långt.

Skydd av samhället

Jan Axelsson har själv drabbats efter ett inlägg på Flashback 2009. Det ledde till att han hotades och i dag får han hjälp av samhället med skydd.

Bakgrunden är att Original Gangsters (OG:s) hemsida hackades och ledaren Denho Acars mejl stals och lades ut på Flashback.

Acar utfäste i sin tur en belöning på 500 000 till den som hittade hackarna och påstod att spåren ledde till Jan Axelsson.

Flashbackgrundaren har förnekat att han skulle ha varit inblandad och fick kort efter detta skyddade personuppgifter.

Det fick även hans kvinna, Angelina Maccarone och Flashbacks annonssäljare Mathias Egarth.

Jan Axelssons liv har förändrats radikalt efter hotet.

– Har man personskydd så säger polisen åt en hur man ska bete sig. Det är inte kul, berättar en av hans vänner som vi kan kalla Lina.

– OG är ingen trevlig organisation. Man kan ju undra vad det betyder när de säger att någon ska släckas. De sätter ju ett pris på folks huvuden.

Lina berättar att Jan Axelsson är den som styr och håller i Flashback - trots hänvisningarna till en amerikansk adress och påstådda bolag registrerade utomlands.

– Absolut, det är han som driver det fortfarande.

– Men det är inte pengar som är hans drivkraft, utan han gör det här bara för att kunna ägna sig åt det han vill.

Vad är det?

– Ja, i grunden är det yttrandefrihet.

Har resa som sin passion

Axelsson stora passion utöver Flashback och sina andra sajter är att resa, enligt Lina.

– Finns det ett land dit nästan ingen åker, då vill han dit. Han skulle aldrig åka till ett ställe som Thailand till exempel.

Lina försvarar Flashback, trots alla kränkningar, grov rasism och hot som förekommer i forumen.

– Människor skriver hur grovt som helst. Men skillnaden mellan Flashback och Avpixlat, för det är samma idioter som skriver på båda ställena, är att på Flashback får de mothugg.

– Om folk ska sprida dynga så sprids den inte obesvarat på Flashback.

Aftonbladet har sökt Jan Axelsson och skickat frågor per mejl. Men han har inte svarat.

Publisert: