Hatet på Flashback

Jerzy om rasistpåhoppet: ”Är hets mot folkgrupp”

Av: 

Karin Östman

Richard Aschberg

NYHETER

Kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki rasar mot rasistinläggen som hans tidigare juristelev Joel Ankar skrivit på Flashback.

– Det här är hets mot folkgrupp. Han bör inte utöva sitt yrke, säger Sarnecki.

Efter många år i offentligheten är professor Jerzy Sarnecki van vid att bli bedömd och kritiserad för sitt arbete och sina åsikter. Men det anonyma hatet på nätet har han svårt att värja sig emot. Han har polisanmält flera gånger men inget har lett till åtal.

Joel Ankar är en av hans tidigare elever på juristutbildningen vid Stockholms universitet. Han skriver flera nedsättande inlägg om Jerzy Sarnecki och kallar honom judegubbe, sorgligt svin och smutsig polack.

– Jag har rätt många motståndare av olika slag som ifrågasätter mina åsikter och det kan jag ju försvara mig emot med argument baserade på forskningsarbete. Men när man angriper mig på grund av att jag råkar vara jude, hur ska jag argumentera mot det? 

Hets mot folkgrupp

Jerzy Sarnecki menar att anonymiteten på internet för första gången i historien innebär möjlighet för människor att inte behöva ta ansvar för saker de säger. För de socialt svaga kan det innebära en chans att göra sin röst hörd, men den sociala kontrollen försvinner.

– Självklart skulle inte detta kunna ha förekommit annat än i väldigt slutna kretsar av totalt marginaliserade dårar om det inte var för den här möjligheten som uppstått med till exempel Flashback.

Jerzy Sarnecki menar att inläggen som hetsar mot judar är hets mot folkgrupp. Joel Ankars tjänst som assistent betalas av Europaparlamentet.

– Att peka ut en namngiven person och själv vara anonym. Vilket fruktansvärt övergrepp det här är egentligen. Sen blir jag upprörd över att den människan som gör det här för mina skattepengar.

”Han får stå till ansvar”

"Jag lovar att under min tjänstgöring inom det judiciella systemet ska jag göra allt i min makt för att skynda på lagföringsprocessen. Dock bara för vänstermuppar och krokiga judegubbar som Sarnecki, märk väl", skriver Joel Ankar i Flashbacks forum.

– Nu när vi vet vem han är kan de som han handlar så här emot använda sig av de juridiska medel som helt plötsligt finns. Han får stå till ansvar för det han säger. Sen är det förstås så att en människa som är jurist och uttrycker sig på det sättet när det gäller rättssäkerhetsfrågor inte bör utöva sitt yrke. Eftersom rättssäkerheten är det demokratiska samhällets absoluta grund och bara själva idén om att man ska behandla människor olika på grund av deras etniska bakgrund eller politiska åsikter är ju inte värdigt en jurist utbildad vid Stockholms universitet, säger Jerzy Sarnecki.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu att köpa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hatet på Flashback

ÄMNEN I ARTIKELN

Hatet på Flashback

Jerzy Sarnecki

Flashback

Joel Ankar